Elektrik Tesisat Planları Deneme Sınavı Sorusu #568693

Yukarıdaki şekilde çizim yapılırken dikkat edilmesi gereken unsurlara uygun olarak hazırlanan bir zemin kat tesisat planı verilmiştir. Buna göre, aşağıdakilerden hangisinin elektrik tesisat planı hazırlarken dikkat edilmesi gereken unsurlardan biri olduğu söylenemez?


Sayaçların da yer aldığı ana pano, bina girişi zemin katta yer almalıdır.

Dağıtım panoları, daire girişlerinde, kapıya yakın bir noktada bulunmalıdır.

WC ve banyoda anahtar konulmamalıdır ve priz konulması zorunlu ise uygun prizler kullanılmalıdır.

Anahtar ve prizler, (balkon kapıları hariç) açılan kapı arkasında kalmalıdır. 

Çamaşır makinesi, bulaşık makinesi, fırın gibi yüksek güç çeken cihazların bağlanacağı prizler, ayrı linyelerde yer almalıdır.


Yanıt Açıklaması:

Elektrik tesisat çizimi yapılırken uyulması gereken kriterler bulunmaktadır. Bu kriterlere göre; sayaçların da yer aldığı ana pano, bina girişi zemin katta yer almalıdır. Dağıtım panoları, daire girişlerinde, kapıya yakın bir noktada bulunmalıdır. WC ve banyoda anahtar konulmamalıdır ve priz konulması zorunlu ise, neme dayanıklı yapıda prizler kullanılmalıdır. Çamaşır makinesi, bulaşık makinesi, termosifon, fırın gibi yüksek güç çeken cihazların bağlanacağı prizler, ayrı linyelerde yer almalıdır. Anahtar ve prizler, (balkon kapıları hariç) açılan kapı arkasında kalmamalıdır. Soruda verilen çizimde görüldüğü üzere anahtar ve prizler açılan kapı arkasında değildir. Böylece doğru cevap D şıkkıdır. 

Yorumlar
  • 0 Yorum