Emlak Yönetimi ve Pazarlaması Deneme Sınavı Sorusu #988455

  1. Maliyet liderliği stratejisi
  2. Farklılaştırma stratejisi
  3. Odaklanma stratejisi

Yukarıdakilerden hangisi/hangileri emlak yönetiminde rekabet stratejilerindendir?


I

I ve II

I ve III

II ve III

I, II ve III


Yanıt Açıklaması:

Emlak yönetiminde rekabet stratejileri üç şekilde ele alınabilir:

Maliyet liderliği stratejisi; müşterilerin beklentilerini karşılamak, sunulan hizmetlerle sektördeki maliyetleri düşürerek elde edilebilir. İşletmelerin tüm faaliyetlerinde maliyetleri düşürmesi gerekir. Rekabet üstünlüğü sağlayabilmek için, verilen mal ve hizmetin kalitesi düşürülmeden maliyetlerin düşürülmesi gerekir. Maliyetlerin düşürülmesi iki şekilde gerçekleşir. İlki, işletme içi maliyetlerin düşürülmesiyken (yönetim giderlerini azaltmak gibi); ikincisi işletmeye değer sunmayan faaliyetlerin çıkartılarak maliyetlerin azaltılmasıdır. Maliyet liderliği 5’li güç analizine olumlu etkide bulunup, olası rakiplere karşı yeni stratejiler geliştirmeyi, ikame mal/hizmetlerin yarattığı tehdidi ortadan kaldırmayı, tedarikçilerin pazarlık gücü ile müşterilerin pazarlık gücünü azaltarak işletmeye olumlu katkı sağlar.

Farklılaştırma stratejisi; konut satın alımı, kişilerin veya işletmelerin ihtiyaçlarını en etkin şekilde karşılamak istedikleri, üzerinde fazlaca düşündükten sonra karar verdikleri bir süreçtir. Bu sebeple, sektördeki işletmelerin rekabet edebilmeleri için, diğerlerinden farklılaşmaları gerekir. Farklılaşma stratejileri ağırlıklı olarak iletişim odaklı olup, farklı değer sunmaya yönelir. Her farklılaşan işletme, sadık müşteriler yaratarak uzun vadede işletmeye getiri sağlayacaktır. Yine Porter’ın 5’li güç analizine bakıldığında, olası rakiplerin tehdidinde yeni işletmelerin sektöre girerken özellikle farklılaşma stratejisi kullandığı unutulmamalıdır. Sektör içerisindeki mevcut işletmelerin bu durumu göz önünde bulundurarak kendi stratejilerini sektör koşullarına adapte etmeleri gerekir.

Odaklanma stratejisi; emlak sektöründeki işletmelerin, yarattıkları rekabet üstünlüğüne odaklanması gerekir. Odaklanma, güçlü olunan noktalara yoğunlaşılarak belirli çerçevede stratejilerin devam ettirilmesidir. Odaklanma, pazarlama faaliyetleri ile birlikte yürütülmelidir. Pazarı bölümlere ayırdıktan sonra, belirlenen stratejiye odaklanılarak yapılır. Odaklanma stratejisi maliyet liderliği ve farklılaşma  stratejileriyle birlikte uygulanarak verimlilik sağlar.

Yorumlar
  • 0 Yorum