Endüstri İlişkileri Deneme Sınavı Sorusu #1391708

Uluslararası İşverenler Örgütü için aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?


Dünya çapında faaliyet gösteren uluslararası bir sendikal örgüttür.

Yalnızca sanayi sektöründe değil, diğer sektörlerdeki işveren sendikalarının da örgütlenmesini amaçlar.

Büyük işletmelerin ve çok uluslu şirketler Uluslararası İşverenler Örgütü’ne doğrudan üye olabilirler.

Hür teşebbüs ilkelerini savunan ve Uluslararası İşverenler Örgütü’ne üye olan ülkelerde işçi sendikalarından ve devletten bağımsız olarak faaliyet gösteren tüm merkezi üst işveren örgütleri üye olabilir.

İşverenlerin ve örgütlerinin uluslararası alanda çıkarlarını korumayı ve ge­liştirmeyi; üyeler arasında bilgi alışverişini kolaylaştırmayı ve ilişkileri güçlendirmeyi amaçlar.


Yanıt Açıklaması:

Dünya çapında faaliyet gösteren uluslararası sendikal örgütlerin başın­da, Uluslararası İşverenler Örgütü (IOE) gelmektedir. IOE, bölgesel bir ayrıma gitmeksizin, işveren sendikalarının üst örgütlerini üye olarak kabul eden ve dünya çapında faaliyet gösteren uluslararası bir sendikal örgüttür. 1920 yılın­da Uluslararası Sanayi İşverenleri Örgütü adıyla kurulan örgüt, yalnızca sanayi sektöründe değil, diğer sektörlerdeki işveren sendikalarının da örgütlenmesini sağlamak amacıyla adını, Uluslararası İşverenler Örgütü olarak değiştirmiştir. İşletmelerin ve hatta çok uluslu şirketlerin bile IOE’ye doğrudan üye olmala­rı mümkün değildir. Çünkü IOE’ye yalnızca işveren sendikalarının merkezi üst örgütleri üye olabilmektedir. Ancak IOE’ye her ülkeden ulusal düzeyde faaliyet gösteren ve tüm işkollarında veya işkollarının büyük bir bölümünde işverenlerin çoğunluğunu temsil eden genellikle tek bir merkezi üst örgüt üye olabilmektedir. IOE’ye hür teşebbüs ilkelerini savunan, ILO’ya üye olan ülkelerde işçi sendika­larından ve devletten bağımsız olarak faaliyet gösteren tüm merkezi üst işveren örgütleri üye olabilmektedir. Hatta örgüt, ILO’ya üye olmayan bir ülkede faaliyette bulunuyorsa Genel Kurul kararı ile IOE üyeliğine kabul edilebilmektedir.

 

Yorumlar
  • 0 Yorum