Endüstri İlişkileri Deneme Sınavı Sorusu #1354785

Aşağıdakilerden hangisi sendikalar arası rekabet politikalarından biri olan yenilikçi politikaların özelliklerinden biridir?


Üretici gücü oluşturan işçilerin kollektif güdülerine ve beklentilerine yönelik politikalardan oluşmaktadır.

İşçiler, birbirine benzeyen, homojen bir grup olarak ele alınmakta ve tüm işçilerin yukarıda belirtilen ve benzeri ortak beklentileri olduğu varsayılmaktadır.

İşçi-işveren ilişkileriyle doğrudan ilgili olmayan ve yüksek maliyetli faaliyetlere yer verilmemektedir.

Siyasi ve ideolojik kimliklerini ön plana çıkartarak da yeni üye kazanmaya ve/veya mevcut üyelerini muhafaza etmeye çalışmaktadır.

Sendikaların endüstri ilişkileri ve iş piyasasında yaşanan değişime uyum sağlamak amacıyla geliştirdikleri ve uyguladıkları politikalardır.


Yanıt Açıklaması:

Son yıllarda çalışma hayatında ve iş piyasasında yaşanan hızlı değişim ve dönüşüm, sendika-üye ilişkisini de değiştirmiş; geleneksel politikaların yetersiz kalması üzerine sendikalar yeni politika arayışı içine girmiştir. Endüstri ilişkilerinde ve iş piyasasında yaşanan bu değişime direnmeleri ve uyum sağlamamaları durumunda sendikalar hızla güç kaybederek varlıklarını tehlikeye sokacaktır. Bu nedenle sendikalar, yeniden yapılanarak ve yeni örgütlenme stratejileri ve politikaları geliştirerek değişime ayak uydurmaya çalışmaktadır. Yenilikçi politikalar, sendikaların endüstri ilişkileri ve iş piyasasında yaşanan değişime uyum sağlamak amacıyla geliştirdikleri ve uyguladıkları politikalardır.

Yorumlar
  • 0 Yorum