Endüstri İlişkileri Deneme Sınavı Sorusu #1171030

Aşağıda verilen bilgilerden hangisi yanlıştır?


Toplu pazarlığın işçi tarafını işçi sendikaları oluşturur. 

Ehliyet kavramı genel olarak toplu sözleşme imzalayabilmeyi ifade etmektedir.

Aynı işkolunda örgütlü birden çok sendikanın bulunması hâlinde ülkelerin büyük bir bölümünde çoğunluğu temsil eden işçi sendikası yetkili kabul edilmektedir.

Toplu pazarlığın üst düzeyde yürütüldüğü ülkelerde işyeri işletme düzeyinde kurulmuş bulunan işçi sendikaları toplu pazarlık ehliyetine sahip olmaktadır.

Toplu pazarlığın işveren tarafında ise bireysel olarak işverenler yer alabilmektedir.


Yanıt Açıklaması:

- Toplu pazarlığın işçi tarafını işçi sendikaları oluştururken işveren tarafında ise bireysel olarak işverenler yer alabileceği gibi işveren sendikası da yer alabilmektedir.

- Ehliyet genel olarak toplu sözleşme imzalayabilmeyi, yetki ise bu ehliyeti belirli bir alanda kullanabilmeyi ifade etmektedir. 

- Aynı işkolunda örgütlü birden çok sendikanın bulunması hâlinde ülkelerin büyük bir bölümünde çoğunluğu temsil eden işçi sendikası yetkili kabul edilmektedir. 

Toplu pazarlığın alt düzeyde yürütüldüğü ülkelerde işyeri-işletme düzeyinde kurulmuş bulunan işçi sendikaları toplu pazarlık ehliyetine sahip olmakta, üst düzeydeki işçi kuruluşlarının özellikle konfederasyonların böyle bir ehliyeti bulunmamaktadır.

D seçeneğindeki bilgi yanlıştır. Bu nedenle doğru cevap D seçeneğidir.

Yorumlar
  • 0 Yorum