Endüstri İlişkileri Deneme Sınavı Sorusu #1276563

Grevle ilgili aşağıda verilen bilgilerden hangisi yanlıştır?


Tek bir işçinin işverene isteklerini kabul ettirebilmek amacıyla işi bırakması grevdir. 

Grev sona erdikten sonra işçiler tekrar çalışmaya başlamaktadır.

Bir eylemin grev olabilmesi için belirli sayıda işçinin oluşturduğu bir grup tarafından işin durdurulması gerekmektedir.

Grev üretimi tamamen durduran veya önemli ölçüde aksatan bir eylemdir.

Mesleki bir faaliyette bulunmadıkları hâlde öğrencilerin protesto amacıyla topluca derse girmemeleri aslında grev özelliği taşımamaktadır.


Yanıt Açıklaması:

Grevin temel unsurları şunlardır:
• Grevin geçici olması: Grev, işçilerin işverene taleplerini kabul ettirmek için
kullandıkları bir araçtır. Grev sona erdikten sonra işçiler tekrar çalışmaya
başlamaktadır. Bir başka deyişle, grev ile birlikte işçi ile işveren arasındaki
iş ilişkisi sona ermemekte; geçici bir süre için askıya alınmaktadır.
• Grevin iş bırakma eylemi olması: Grev, işçilerin işverene isteklerini kabul ettirebilmek amacıyla işi bırakmalarıdır. Grevin iş bırakma özelliği, onu diğer
eylemlerden ayıran en önemli özelliğidir.
• Grevin toplu bir hareket olması: Bir eylemin grev olabilmesi için belirli sayıda işçinin oluşturduğu bir grup tarafından işin durdurulması gerekmektedir. Bu nedenle tek bir işçinin işverene isteklerini kabul ettirebilmek amacıyla işi bırakması grev değildir.
• Grevin önceden planlanmış bir hareket olması: Grev, işçilerin hoşnutsuzluklarını gidermek veya işverenin taleplerini karşılamasını sağlamak amacıyla, aralarında yaptıkları bir anlaşmaya veya bir sendikanın vermiş olduğu karara dayanarak işi durdurmalarıdır.
• Grevin bağımlı çalışanların yaptıkları bir eylem olması: Bir işverene bağlı olmaksızın çalışan serbest meslek sahiplerinin (örneğin serbest doktorların,
eczacıların, avukatların) yasama ve yürütme organlarına baskı uygulamak
amacına yönelik iş bırakma eylemleri sosyolojik açıdan grev olarak kabul edilse de endüstri ilişkileri açısından grev sayılmamaktadır. Mesleki bir faaliyette bulunmadıkları hâlde öğrencilerin protesto amacıyla topluca derse girmemeleri ve çalışma ile herhangi bir ilgisi olmadığı hâlde protesto amacıyla yemek yememe eylemi kamuoyunda her ne kadar öğrenci grevi ve açlık grevi olarak nitelendirilse de aslında grev özelliği taşımamaktadır. Bu eylemler, yalnızca baskı veya protesto amacıyla bazı hareketleri yapmaktan kaçınmaktır.
• Grevin üretimi tamamen durduran veya önemli ölçüde aksatan bir eylem
olması: İşçiler, işi topluca bırakmak suretiyle üretimi tamamen durdurarak veya önemli ölçüde aksatarak işveren üzerinde ekonomik baskıda bulunmakta ve taleplerini işverene kabul ettirmeye çalışmaktadır.

Yorumlar
  • 0 Yorum