Endüstri İlişkileri Deneme Sınavı Sorusu #1235381

Bir işçinin iş sözleşmesinde ön görülen ücreti zamanında alamaması İş yerinde çalışan işçilerin toplu iş sözleşmesinde öngörülen ücreti alamamaları, İşçi sendikası ile işveren arasında toplu sözleşmenin uygulanmasına ilişkin çıkan uyuşmazlıklar İş yerindeki işçilerin toplu iş sözleşmesinde öngörülen ücreti alamamaları. İş yerinde işçilere taahhüt edilen ikramiyelerin eksik ödenmesi Yukarıdakilerden hangisi kesinlikle toplu iş uyuşmazlığıdır?


I

II

III

IV

V


Yanıt Açıklaması:

Bireysel iş uyuşmazlığı, işçi ve işveren arasında bireysel iş ilişkileri sonucunda ortaya çıkan uyuşmazlıktır. Örneğin işçiye ücretinin geç ödenmesi veya eksik ödenmesi nedeniyle ortaya çıkan uyuşmazlık, bireysel iş uyuşmazlığıdır. Toplu iş uyuşmazlığı ise işçi sendikası ile işveren veya işveren sendikası arasında çalışma
ilişkileriyle ilgili konularda ortaya çıkan uyuşmazlıktır. Bu bağlamda toplu iş uyuşmazlıklarında taraflardan en azından birinin sendika olması gerekmektedir. Bu bağlamda yalnızca III. önermede taraflardan birinin sendika olduğu kesindir. Diğer durumlarda ise olayın bir toplu iş uyuşmazlığı olabilmesi için işçi sendikasının söz konusu durumun tarafı olması gerekmektedir. III. önerme dışındaki olaylarda sendikanın ilgili uyuşmazlığın tarafı olması mümkün ve pek muhtemel olmasına rağmen kesin değildir.

Yorumlar
  • 0 Yorum