Endüstri Sosyolojisi Deneme Sınavı Sorusu #463235

I-İşin bilimsel örgütlenmesi üzerine kurulan endüstride üretim, geleneksel alışkanlıklara göre değil en çok verimi sağlayacak şekilde düzenlenmiştir.
II-Bilimin işin örgütlenmesine uygulanması sayesinde insanlık, kaynaklarını olağanüstü bir şekilde geliştirmiştir.
III-İşçilerin iş yerlerinde toplanmaları; çalışan ve çalıştıran arasında, işçi ile işveren ya da kapitalist arasında çok açık ya da gizli çatışmaya yol açmıştır.
Raymond Aron’a göre yukarıdakilerden hangisi yada hangileri endüstri toplumunun belirgin özelliklerindendir?


Yalnız I

 

Yalnız II

 

I ve III

 

II ve III

Hepsi


Yanıt Açıklaması:

Aron’a göre Comte’un yaşadığı dönem olan 19. yüzyıl başlarında gözlenen endüstri toplumunun belirgin özellikleri şunlardır:Çözüm: Aron’a göre Comte’un yaşadığı dönem olan 19. yüzyıl başlarında gözlenen endüstri toplumunun belirgin özellikleri şunlardır:1. İşin bilimsel örgütlenmesi üzerine kurulan endüstride üretim, geleneksel alışkanlıklara göre değil en çok verimi sağlayacak şekilde düzenlenmiştir.2. Bilimin işin örgütlenmesine uygulanması sayesinde insanlık, kaynaklarını olağanüstü bir şekilde geliştirmiştir.3. Endüstri üretimi, yeni bir toplumsal olgu olan işçi sınıfının ortaya çıkmasına yol açmıştır.4. İşçilerin iş yerlerinde toplanmaları; çalışan ve çalıştıran arasında, işçi ile işveren ya da kapitalist arasında çok açık ya da gizli çatışmaya yol açmıştır.5. Bir tarafta işin bilimsel organizasyonu dolayısıyla verimlilik durmaksızın artarken aşırı üretim bunalımları çoğalmış, dolayısıyla bolluk içinde yoksulluk ortaya çıkmış ve milyonlarca insan yoksulluk çekerken mallar satılamaz hâle gelmiştir.6. İşin endüstriyel ve bilimsel organizasyonuna bağlı ekonomik sistem; değişim özgürlüğü, girişimci ve tüccarın kâr arayışı ile belirginleşmiştir. Bazı kuramlar bundan zenginliğin temel koşulunun kâr arayışı ve rekabet olduğu, devletin işlere ne kadar az karışırsa üretim ve zenginliğin o kadar hızla artacağı sonucuna varmışlardır.

Yorumlar
  • 0 Yorum