Endüstri Sosyolojisi Deneme Sınavı Sorusu #467374

1913-1915 Sanayi Tahriri adı altında mevcut durumu saptamak adına gerçekleştirilen sanayi sayım sonuçlarına göre Osmanlı sanayisinin temel karakteristikleri belirlenmiştir. Bu belirlemeye göre aşağıdakilerden hangisi Osmanlı sanayisinin temel karakteristikleri arasında yer almamaktadır?


Osmanlı sanayisi büyük ölçüde hammaddesi tarıma dayalı olan sektörlerde yoğunlaşmıştır.

Osmanlı sanayisi bölgesel olarak belirli kentlerde yoğunlaşmıştır.

Osmanlı sanayisinde ara mal ve yatırım mallarının üretimi oldukça düşük kalmıştır.

 

Osmanlı sanayisinde daha çok tüketim mallarının üretimi ön planda olmuştur.

Osmanlı sanayisinde 1838 Serbest Ticaret Antlaşması sonucu olarak sanayi sektörü içerisindeki yabancı sermaye yatırımı oldukça yüksek düzeyde gerçekleşmiştir.


Yanıt Açıklaması:

Osmanlı sanayisi büyük ölçüde hammaddesi tarıma dayalı olan sektörlerde yoğunlaşmıştır. Osmanlı sanayisi bölgesel olarak İstanbul ve İzmir gibi kentlerde yoğunlaşmıştır. Osmanlı sanayisinde ara mal ve yatırım mallarının üretimi oldukça düşük kalmıştır. Osmanlı sanayisinde daha çok tüketim mallarının üretimi ön planda olmuştur. Yabancı girişimcilerin Osmanlı topraklarına yönelik yatırımları, dış borçlanmanın artmasıyla yükselmiştir. Ancak bankacılık, ulaşım ve ticaret gibi kârlı alanlara yatırım yapılmasından dolayı sanayi sektörü içerisindeki yabancı sermaye payı oldukça düşük kalmıştır.

Yorumlar
  • 0 Yorum