Engelli Mevzuatı ve Meslek Etiği Deneme Sınavı Sorusu #1074020

Aşağıdakilerden hangisi  insan hakları yaklaşımı benimsenmesine giden sürecin özelliklerinden biri değildir?


İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra devletlerin engelli bireylere yönelik aldığı kararlar yeterince etkili olmamıştır.

Engelli bireyler  toplumsal bir grup, bir azınlık olarak ele alınmaya başlanmıştır.

1950 sonrasında engelli hakları hareketi ile kazanılan haklar, serbest piyasanın hâkim olduğu çalışma ortamlarında işlevsizleşmiştir.

Gelir dağılımında ortaya çıkan büyük farklılaşma, toplumsal grupların birbirinden ayrışmasına neden olmuştur.

Devlet kamusal alandaki harcamalarını azaltarak ekonomik krizin etkisini azaltmayı amaçlamıştır.


Yanıt Açıklaması:

 1950 ve 60’lı yıllarda engelli bireylerin haklarını savunan toplumsal örgütler, engelli bireylere yönelik anlayışın değişmesini sağlamıştır. Geçmişte medikal ve moral model çerçevesinde ele alınan engellilik kavramı yeniden düşünülmeye başlanmıştır. Özellikle medikal model bakış açısının hem birinci dünya hem de İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra toplum gözünde değerini yitirmesi hem de değişen koşulların daha eşitlikçi ve birey odaklı olma gereksinimi yeni bir engellik anlayışını ortaya çıkarmıştır.
 Engelli Hakları Hareketi 1960’lı yılların siyasi ortamından etkilenerek ortaya çıkmıştır. İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra devletlerin engelli bireylere yönelik aldığı kararların yeterince etkili olmaması bu hareketin ortaya çıkışını hızlandırmıştır. Engelli bireylere yönelik yeni anlayışın ortaya çıkmasında 1960’lı yıllarda yürütülen Engelli Hakları Hareketi'nin, mücadelenin etkisi büyüktür. Engelli bireylerin yasal hak mücadelesinde ortaya çıkan yeni hareket ve düşünceler yalnızca bireyleri değil toplumları da etkilemiştir. Sosyal modelin etkisi altında oluşan toplumsal farkındalık hem bireyleri, toplumları ve devletleri engelli bireyler hakkında yeni uygulamalar aramaya itmiştir. 1980’li yıllara değin oldukça güçlü bir etki ortaya çıkaran sosyal model, kapitalist dönemin ekonomik krizler ile sarsılması ile değişmeye başlamıştır. Kapitalist dönem yaşadığı sarsıntı ile yeni bir forma bürünmüştür. Bu form neoliberal ekonomik modelde olarak anılmaktadır. Neo-liberal ekonomik modelde, devlet üretimden elini çekerek, üretim ve ekonomiyi serbest piyasanın eline bırakmıştır. Devlet kamusal alandaki harcamalarını azaltarak ekonomik krizin etkisini azaltmayı amaçlamıştır. Bu süreç engelli bireyleri oldukça olumsuz etkilemiştir. 1950 sonrasında engelli hakları hareketi ile kazanılan haklar, serbest piyasanın hâkim olduğu çalışma ortamlarında işlevsizleşmiştir.  Gelir dağılımında ortaya çıkan büyük farklılaşma, toplumsal grupların birbirinden ayrışmasına neden olmuştur. Engelli bireyler bu dönemde toplumsal bir
grup, bir azınlık olarak ele alınmaya başlanmıştır. Engelli bireyler toplumsal ve ekonomik alanda yaşanan değişimler ile birlikte dezavantajlı bir grup hâline gelmiştir. Engelli bireylerin sorunları insan hakları sorunu olarak algılanmaya başlanmıştır. Cevap A şıkkıdır.

Yorumlar
  • 0 Yorum