Engelli Mevzuatı ve Meslek Etiği Deneme Sınavı Sorusu #1019236

Bakım ve rehabilitasyon hizmetlerinde yaşanan sorunlardan biri olan "Akrabaların bakıcı olduğu evde bakım hizmetlerinde toplumumuzun aile yapısı gereği genellikle kadınlar üzerine odaklanılmaktadır. Bu durumlar kadının iş hayatında yer almasında ve kadın emeğinin ucuz iş gücü olarak kullanılmasında sorunlar ortaya çıkarabilir" bu sorunun çözümü için aşağıdakilerden hangisi önerilmektedir?


Bakım ücreti kriterleri gözden geçirilerek yeni kriterler belirlenebilir. Ücretlendirmenin bağımsız olması sağlanabilir.

Bakım ücretlerindeki farklılıklar yasal düzenlemelerle ortadan kaldırılabilir.

Verilen hizmetin sosyal yardım boyutundan çıkarılması ve emek karşılığı olarak ele alınması için uygulamalar gerçekleştirilebilir.

Niteliksel ve niceliksel yönden bakıcı personelin bakım hizmetleri konusunda eğitimli ve sertifika sahibi olması üzerine yapılan çalışmalar yaygınlaştırılabilir.

Bakım ücreti kriterlerinde tüm durumların değerlendirilerek çok boyutlu ele alınması ve adil bir dağıtım yapılması sağlanabilir.


Yanıt Açıklaması:

Sorun: Akrabaların bakıcı olduğu evde bakım hizmetlerinde toplumumuzun aile yapısı gereği genellikle kadınlar üzerine odaklanılmaktadır. Bu durumlar kadının iş hayatında yer almasında ve kadın emeğinin ucuz iş gücü olarak kullanılmasında sorunlar ortaya çıkarabilir.

Öneri: Verilen hizmetin sosyal yardım boyutundan çıkarılması ve emek karşılığı olarak ele alınması için uygulamalar gerçekleştirilebilir.

Yorumlar
  • 0 Yorum