Engelli Mevzuatı ve Meslek Etiği Deneme Sınavı Sorusu #980503

Osman Bey, bir tıp fakültesi hastanesinde görev yapan bir diyetisyendir. Diyetisyen Osman Bey, düzenli aralıklarla kontrol ettiği zihinsel yetersizliği olan Mehmet isimli çocuğun ihtiyaca göre diyet programları hazırlamaktadır. Osman Bey, Mehmet isimli çocuğun annesinden inançları gereği belirli besinleri tüketmediklerini öğrenmiştir. Osman Bey, çocuk ve ailenin inançlarını dikkate alarak onlara uygun bir diyet programı hazırlamıştır.

Yukarıdaki örnek olayda Osman Bey'in diyet programını hazırlarken ailenin dini inançlarını dikkate alması engelli bakım ve rehabilitasyonundaki hangi etik ilkeyle yakından ilişkilidir?


Ayrımcılığa Karşı Olma

Engelli Bireyin Özelliklerine Saygı Duyma    

Bireyin Bağımsızlığına Saygı

Yardım Zorunluluğu

Zarar Vermeme


Yanıt Açıklaması:

Engelli Bireyin Özelliklerine Saygı Duyma:

Bakım ve rehabilitasyon sürecinde uzmanlar farklı inanç ve kültüre sahip bireylerle karşılaşabilmektedir. Uzmanlar, hizmet sundukları engelli bireyin kültürel geçmişine, ait olduğu sosyal grubun özelliklerine saygı duymalıdır. Bu ilke yalnızca engelli bireyin özelliklerini kabul etme ile ilgili değildir. Aynı zamanda bireyin özelliklerine bağlı olarak ortaya çıkan gereksinimlerin karşılanması da bu ilke içerisine girmektedir. Sunulan müdahalelerde uzman, engelli bireyin inançları, kültürel değerlerini analiz ederek bu faktörlere göre hizmet sunmalıdır. Engelli bireyin hizmetlerden en iyi şekilde faydalanmasını sağlayacak düzenlemeler gerçekleştirilmelidir. Doğru cevap B'dir.

Yorumlar
  • 0 Yorum