Engelli Psikolojisi Deneme Sınavı Sorusu #1102132

Bu kuramın temel ilkesi zaman olarak yakın uyarıcıların öğrenildiği biçimindedir. Aristoteles’ten bu yana iki olay zaman ve zemin içinde birbirine yakın bir şekilde gerçekleşirse aralarında bir ilişki olduğu düşünülür.Bir uyaran ve tepkinin yan yana gelmesi öğrenme için yeterlidir.

Bu kuram aşağıdakilerden hangisidir ?


 Klasik koşullanma

 Edimsel koşullanma

Deneme yanılma yoluyla öğrenme

Bitişiklik ilkesi

Sosyal öğrenme


Yanıt Açıklaması:

Bitişiklik İlkesi : Edvin Ray Guthrie (1886-1959), kuramını Watson’un “en son ve en sık tepki öğrenilir” ilkesinin üzerine infla etmiştir. Ancak Guthrie’nin kuramına göre öğrenme, “tek deneme”de tamamlanır. Bu kuramın temel ilkesi zaman olarak yakın uyarıcıların öğrenildiği biçimindedir. Aristoteles’ten bu yana iki olay zaman ve zemin içinde birbirine yakın bir şekilde gerçekleşirse aralarında bir ilişki olduğu düşünülür. Bir uyaran ve tepkinin yan yana gelmesi öğrenme için yeterlidir.

Sosyal öğrenme yaklaşımı: İnsanlarin grup etkileşimi içinde öğrendiğini ifade eder.

Klasik Koşullanma : Organizmaların doğal uyarıcılara verdiği doğal tepkileri yapay uyarıcılara da verip vermediğini denem için yapılmış deneyler bütünüdür.

Edimsel koşullanma: Davranşın sonuçları tarafından belirlendiği öğrenme biçimidir.

Deneme Yanılma Yoluyla Öğrenme: Canlı bir problem durumuyla karşılaştığında çevresindeki uyaranlara çeşlitli tepkiler verir. Bunları sonuçlarına göre sınar ve uygun sonuç verenleri seçerek yeni uyaran-tepki (UT) bağları oluşturur.

Yorumlar
  • 0 Yorum