Engelli Psikolojisi Deneme Sınavı Sorusu #1102110

Öğle yemeğinde kıymalı pide yiyen ve akşama doğru midesi bulanan Ahmet hastaneye gittiğinde yediği kıymanın bozuk olduğunu öğrenmiştir.

Bu olaydan sonra Ahmet’in kıyma gördüğünde midesinin bulandığını hissetmesi aşağıdakilerden hangisi ile açıklanır ?


Koşulsuz Tepki

Koşullu Uyaran

Koşullu Tepki

Nötr Tepki

Sönme


Yanıt Açıklaması:

Koşullu Tepki: Koşullu ve koşulsuz uyaranın birlikte verilmesiyle elde edilen

ve koşullu uyarana yönelik öğrenilmiş tepkidir. Koşulsuz tepkiyle aynı güçte değildir. Örneğin; zilin başlattığı tükürük salgısı, etin kendisine verilen salgıdan daha azdır.

Koşulsuz tepki: Dış uyaranlar tarafından harekete geçirilen, doğuştan gelen öğrenilmemiş  tepkilerdir. Bu daha çok refleks türü bir davranışltır. Çabuk ve otomatik olarak gerçekleşir. Et önüne konduğunda köpeğin ağzının sulanması böyle bir tepkidir.

Koşullu Uyaran: Başlangıçta özel bir etkisi olmayan ancak koşulsuz bir uyarı cıyla eşleştirilmesi sonucu koşulsuz uyaranın tetiklediği koşullu tepkiyi ortaya çıkaran öğrenilmiş bir uyarıcıdır. Pavlov’un çalışmasında, zil sesi daha önce öğrenilmiş

koşullu uyarıcıdır.

Nötr tepki: Uyarana karşlılık vermeme veya uyaranla ilişkisiz tepkide bulunma durumudur

Sönme: Bir kural olarak koşullu uyarana verilen koşullu tepki kalıcı değildir. Bir süre sonra zil sesini et tozu izlemezse tükürük salgısı ortadan kalkar. Koşullu uyaranın gücünün azalmasna sönme denir.

Yorumlar
  • 0 Yorum