Engellilerde Ruh Sağlığı Deneme Sınavı Sorusu #883104

Cinsellikle ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi söylenemez?


Cinsellik, Maslow’un gereksinimler hiyerarşisi kuramına göre insan organizmasının temel gereksinimleri arasında ifade edilmektedir.

Cinsellik ve cinsel gelişim ile ruh sağlığı ara- sında ilk bağlantı kuran kuram psikanalitik yaklaşımdır.

Psikanalitik yaklaşım psikoseksüel gelişim kuramında insan gelişimini oral, anal, fallik, latans ve genital evre olmak üzere beş evrede açıklamıştır.

Cinsellik diğer temel fizyolojik gereksinimlere göre yapısal olarak farklı değildir.

Psikoseksüel gelişim kuramı cinselliği, basitçe ifade etmek gerekirse, organizmanın haz alma ve acıdan kaçınma çabası olarak değerlendirdiğini söylemek yerinde olacaktır.


Yanıt Açıklaması:

Cinsellik diğer temel fizyolojik gereksinimlere göre yapısal olarak farklıdır. O¨rneğin; nefes alma, yeme ve içme temel gereksinimlerinin yerine ika- meler konulamazken cinselliğin yerine birçok ika- me konulabilir. Diğer bir deyişle insan nefes alıyormuş gibi yaparak ya da sıvı gereksinimini üç günden fazla karşılamadan yaşayamaz. Ancak cinsel gerek- sinimini karşılamadan aylarca yaşayabileceği gibi cinsellikle ilgili herhangi bir gereksinimi duymadan da yaşayabilir. Bu nedenle cinsellik hem yoğun bir şekilde gizil olabilirken hem de ikameleri hayatımızın her yerinde ve her an karşımıza çıkabilmektedir. Bunun yanı sıra cinselliğin bir fizyolojik yapısı ol- duğu gibi bir de kültürel yönü vardır. İnsanların dişi ya da eril olmaları onların fizyolojik özellikleri ile ilgiliyken kadın ve erkek olmaları onların toplumsal cinsiyet rolleriyle ilişkilidir. Diğer bir deyişle kültür ve toplum bireyin fizyolojik temeli olan cinsiyetini nasıl yaşayacağını, nasıl ifade edeceğini kültür aracılığıyla yoğun bir şekilde belirleyebilmektedir. Doğru seçenek D'dir.

Yorumlar
  • 0 Yorum