Engellilerle Sosyal Hizmet Deneme Sınavı Sorusu #931213

I. 10. Kalkınma Planı'nda engelli bireylerin evde bakım hizmeti alması konusunda iyileştirimeler yapılmasını ön görmektedir.

II. Ailesi üyesi tarafından bakılan engelli birey için devlet bakım yapan kişiye maddi destek sağlamaktadır.

III. Evde bakım hizmetinin sağlanması, bakıma muhtaç bireyin sosyal hayatını kısıtlamaktadır.

IV. Sosyal bakım hizmetleri, yemek yapma, alışverişe gitme gibi günlük bakım hizmetlerini kapsamaktadır.

Yukarıda evde bakım hizmeti ile ilgili verilenlerden hangileri doğrudur?


I ve II

I ve III

I ve IV

II ve IV

II ve III


Yanıt Açıklaması:

10. Kalkınma Planı bakım hizmetlerinin evde bakım olarak güçlendirilmesini ve geliştirilmesini ön görmektedir. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının 2015 Stratejik Planı da bu doğrultuda görüşler ifade etmektedir. Bakıma muhtaç bireylerin evde bakımları yakınları tarafından ve kurumlar tarafından bakım olmak üzere iki ayaklı bir hizmettir. Aile bireyleri tarafından bakılan bakıma muhtaçların yakınlarına devlet evde bakım aylığı adı altında aylık ücret ödeyerek bakılan kişilerin daha kaliteli, daha ekonomik ve psikolojik açıdan daha rahat bakımlarını hedeflemektedir.

Sosyal bakım hizmetleri teknik olarak ADLs (Activities of Daily Living) olarak adlandırılan yemek yeme, banyo, tuvalet, giyinme gibi günlük yaşam aktiviteleri ile IADLs (InstrumentalActivities of Daily Living) olarak adlandırılan ev işleri, yemek yapma, alışverişe gitme gibi yardımcı günlük yaşam aktiviteleri desteğini içermektedir.

Yorumlar
  • 0 Yorum