Entomoloji Deneme Sınavı Sorusu #1240249

Aşağıdakilerden hangisi mekaniksel savaş yöntemi açısından uygun bir savaş yöntemidir?


Şeftali gövde kanlıbiti – Ezme

Elma pamuklubiti – İlaçlama

Çam kesetırtılı – İlaçlama

İncir güvesi – Toplama

Pembekurt – Engelleme


Yanıt Açıklaması:

Ezme: Örneğin şeftali ağaçlarının gövde ve kalın dallarında kış aylarında koloni halinde bulunan Gövde kanlıbiti ilkbahar aylarında elma ağaçlarında sürgün ve dallarda koloni halinde bulunan Elma pamuklubiti nimf ve erginleri bir eldiven veya tel fırça yardımıyla ezilerek öldürülür.

Toplama: Örneğin Çam kesetırtılı ve Altınkıçlı kelebek gibi zararlılar kış aylarında grup halinde bulundukları keselerin, üzerindeki bitkilerin dalları ile birlikte kesilerek gömülmesi, bitkilerden uzaklaştırılması veya yakılması suretiyle öldürülür.

Engelleme: Örneğin İncir güvesi erginlerinin yumurtalarını yazın incir kurutma sergilerindeki meyveler üzerine bırakmalarını önlemek amacıyla sergiler akşam üzerleri ve geceleri naylon veya sık dokulu bir bez ile örtülür. Böylece büyük ölçüde zararın önüne geçilebilir.

Bitki Artıklarının Yok Edilmesi: Örneğin Mısır kurdu kışı tarlada kalan mısır sapları içinde geçirir. Pembekurtkışı tarlada kalan veya yere dökülmüş kör, yani açılmamış pamuk kozaları içinde geçirir. Yaprak galerigüveleri yaprak aralarında kışı geçirir. İşte hasat sonrasında tarlada kalıntıların yok edilmesi, örneğin bunların bazı aletler yardımıyla parçalanıp pullukla gömülmesi, yukarıdaki gibi zararlıların popülasyonlarının önemli düzeyde düşürülmesine neden olacak bir kültürel önlemdir.

Yorumlar
  • 0 Yorum