Eski Anadolu Tarihi Deneme Sınavı Sorusu #567323

Çivi yazısı kullanımı kapsamında mektuplar ile ilgili aşağıdakilerden hangisi söylenemez?


Mektuplar günümüzde olduğu gibi kilden yapılmış olan zarflar içine konulurdu.

Zarfların kullanılması ilk defa III. Ur Sülalesi Dönemi’nde gerçekleşmiştir.

Zarflı tabletlerin en güzel örnekleri Assur Ticaret Kolonileri’nin Anadolu’daki merkezi durumunda olan ve Kayseri yakınında bulunan Karum Kaniş’ten bilinmektedir.

Şüphe duyulması halinde alıcının zarfı kırması ve zarfta yazılanı içindeki metin ile kontrol etmesi söz konusu değildi.

Eski Babil ve Eski Assur dönemlerindeki zarfların üzerlerinde gönderen kişinin ismi ve imzası yerine geçen mühür baskısı yer alırdı.


Yanıt Açıklaması:

Mektuplar, günümüzde olduğu gibi kilden yapılmış olan zarflar içine konulurdu. Zarfların kullanılması ilk defa III. Ur Sülalesi Dönemi’nde özellikle idari metinlerin yazımında kullanılmıştır. Bu zarflara, kil tabletlerde yazılan bilgiler aynen geçirilirdi ki, şüphe duyan alıcı istediği takdirde zarfı kırar ve zarfta yazılanı, içindeki metin ile kontrol edebilirdi. Eski Babil ve Eski Assur dönemlerindeki zarflar, bugünkü zarf kullanımına daha da benzerlik gösterir, çünkü üzerlerinde gönderen kişinin ismi ve imzası yerine geçen mühür baskısı yer alırdı. Bu tür zarflı tabletlerin en güzel örnekleri Assur Ticaret Kolonileri’nin Anadolu’daki merkezi durumunda olan ve Kayseri yakınında bulunan Karum Kaniş’ten (Kültepe) bilinmektedir.

Yorumlar
  • 0 Yorum