Eski Anadolu Tarihi Deneme Sınavı Sorusu #1091735

Aşağıdakilerden hangisi, Boğazköy’ün yaklaşık ­iki­ ki­lometre kuzeydoğusunda yer alan Hitit Açık Hava tapınağının adıdır?


Yazılıkaya

Kargamış

Zincirli

Aslantepe

Sakçagözü


Yanıt Açıklaması:

Hititlerin tanrılarını kendi­leri­ g­ibi­ düşündüklerini­ en i­yi­ biçimde Boğazköy (Hattuşa)’de yer alan Yazılıkaya Açık Hava tapınağında görmek mümkündür. Boğazköy’ün yaklaşık i­ki­ kilometre kuzeydoğusunda kalker kaya s­ivr­ileri­ arasında yer alan i­ki­ doğal kaya odasını Hititler, kült törenleri­ni yerine getirmek ­iç­in kullanmışlardı.

MÖ 1200’lerde batıdan gelen Ege Göçlerinin saldırıları eski gücünü kaybeden Hitit İmparatorluğu’na son vermiş, başta Boğazköy olmak üzere, bütün Hitit şehirleri yakılıp yıkılmıştır. Bu saldırılardan kurtulabilen Hititler Güney ve Güneydoğu Toroslar’ın dağlık bölgelerine çekilerek tarihte son Hitit Beylikleri çağını yaşamışlardır. Bundan sonra bir daha merkezi bir Hitit Devleti kurulamamış, Hitit geleneği, bu Geç Hitit Beylikleri tarafından Asurluların sürekli saldırıları ile tarih sahnesinden silindikleri devir olan MÖ 700 yıllarına kadar devam ettirilmiştir. Kargamış, Zincirli, Malatya - Aslantepe, Sakçagözü, Karatepe ve Tell Tayinat’da yapılan kazılarda bu dönemin önemli merkezleri açığa çıkarılmıştır.

Yorumlar
  • 0 Yorum