Eski Anadolu Tarihi Deneme Sınavı Sorusu #1178845

Aşağıdakilerden hangisi Assur Ticaret Kolonileri Döneminde Assurlu Tüccarların Anadolu’dan aldıkları en önemli hammaddelerden birisidir.


Bakır

Kalay

Kurşun

Demir

Altın


Yanıt Açıklaması:

“Eski Anadolu Tarihi” Kitabının “Yazılı (Tarih) Sürecin Başlangıcı” başlıklı 2. Bölümünde bu soru ile ilgili şu bilgiye yer verilmektedir.

Mezopotamya’da III. Ur Hanedanı Dönemi sonrasında güçlenen Assur Krallığı, ticaret hayatın­da köklü değişikliler meydana gelmiştir. Önce kral İluşuma Assur’da yapılan ticarete destek vermiş, arkasından, halefi Erişum ticarete bazı özgürlükler tanımıştır. Assur’daki bu değişimler sayesinde, bu­radaki tüccarlar kısa sürede ticaretlerini genişletme fırsatı bulmuşlardır. Ticaret hammadde kaynakla­rının zenginliğinden dolayı önemli ölçüde Anado­lu yönünde idi. Anadolu’da Assur için son derece önemli olan iki hammadde bulunmaktaydı. Birin­cisi dönemin en önemli madenlerinden olan bakır­dı. Bakır, tunç yapımında % 90 oranında kullanı­lıyordu ve bu nedenle çok büyük önem taşıyordu. Mezopotamya’da ise bakır olmadığı için, günlük yaşamda kullanılan kap kacak ve çeşitli aletlerin ya­pımında ihtiyaç duyulan bu madenin dışarıdan it­hal edilmesi gerekiyordu. Assur için son derece kıy­metli olan diğer maden ise gümüştü. İncelemekte olduğumuz dönemde gümüş, özellikle Anadolu için adeta para yerine geçiyordu ve çok değerliydi. Dönemin ticari belgelerine bakıldığında, ödemele­rin çoğunda gümüş ile yapıldığı ya da ölçü olarak gümüşün kullanıldığı görülmektedir.

Bu nedenle sorunun doğru cevabı A şıkkıdır.

Yorumlar
  • 0 Yorum