Eski Anadolu Tarihi Deneme Sınavı Sorusu #1284671

Aşağıdakilerden hangisi Hitit Kralı III. Hattuşili döneminde Hitit ülkesinin coğrafi olarak ayrıldığı bölgelerden birisidir.


Gordion ve Çevresi

Tarhuntaşşa ve Çevresi

Tuşba ve Çevresi

Melid ve Çevresi

Sidon ve Çevresi


Yanıt Açıklaması:

“Eski Anadolu Tarihi” Kitabının “Hitit İmparatorluğu’nun Sonu: Geç Hititler” başlıklı 4. Bölümünde bu soru ile ilgili şu bilgiye yer verilmektedir.

Hitit kralı III. Hattuşili döneminde Hitit ülkesi, üç büyük coğrafi bölgeye ayrılmıştı: Merkezde Kızı­lırmak kavsi içerisindeki Hattuşa ve çevresi, güneybatıda merkezi Konya-Karaman’da bulunan Tarhuntaşşa ve çevresi ile güneybatıda Gaziantep-Nizip yakınlarında bulunan Kargamış. Hitit İmparatorluğu’nun yı­kılmasından sonra karşımıza iki “Büyük Kral” çıkmaktadır. “Büyük Kral” unvanı Anadolu’da sadece Hitit Kralları tarafından kullanılırdı. Amcası III. Hattuşili tarafından tahttan indirilen III. Murşili’nin oğlu Hartapu, Tarhuntaşşa’da yaptırdığı bir yazıtta “Büyük Kral” olduğunu bildirmektedir. Kargamış’ta ise, Hi­tit kralı I. Şuppiluliuma’nın soyundan gelen “Bü­yük Kral” Kuzi-Teşup vardır. Bu iki kral, büyük bir olasılıkla Anadolu ve Suriye’nin dağılan politik ortamında, Hitit kralî soyunun temsilcileri olarak aynı zamanlarda mücadele vermişlerdir. Kargamış, Hitit İmparatorluğu’nun yıkılmasına neden olarak düşünülen karışıklık ve kargaşa sürecinin yıkıcı et­kisinden bir şekilde kendisini korumayı başarmış ve daha sonra muhtemelen sınırlarını Malatya’ya kadar genişletmiştir. Kargamış kralı olan Kuzi-Te­şup ve soyu, Malatya ve Kargamış’ta yaklaşık bir yüzyıl hüküm sürmüştür. Ancak bu hanedana daha sonra ne olduğunu bilemiyoruz. Olasılıkla Geç Hi­tit Beylikleri de bu dönemde oluşmaya başlamıştı (MÖ 900 ve sonrası).

Bu nedenle sorunun doğru cevabı B şıkkıdır.

Yorumlar
  • 0 Yorum