Eski Anadolu Tarihi Deneme Sınavı Sorusu #1178818

Aşağıdakilerden hangisi Zagros Dağları, Güneydoğu Toroslar ve Amanos dağlarının çizdiği yayın arasında kalan bölgeye verilen isimdir.


Mezopotamya

Anadolu

Suriye

Bereketli Hilal

Yakın Doğu


Yanıt Açıklaması:

“Eski Anadolu Tarihi” Kitabının “Yazılı (Tarih) Sürecin Başlangıcı” başlıklı 2. Bölümünde bu soru ile ilgili şu bilgiye yer verilmektedir.

Anadolu ile Mezopotamya arasında MÖ ikinci binyılın başlarında (MÖ 1950-1750) bir ticaret köprüsü kurulmuştur. Bereketli Hilal olarak adlandırılan ve Zagros Dağları, Güneydoğu Toroslar ve Amanos Dağlarının çizdiği yayın güneyinde hammadde kaynaklarının olmaması, ticareti zorunlu hale getirmiştir. Daha çok Assur Devleti ve Assurlu tüccarların öncülük ettiği bu ticaret sürecine “Assur Ticaret Kolonileri” adı verilmektedir. Aşağıda da görüleceği gibi Assurlu tüccarlar güneydoğu yönün­den gelerek, sadece Anadolu’nun orta ve kuzey kısımlarına kadar ilerlemişlerdir. Bu nedendir ki Batı Anadolu gibi bölgelerde Assur Ticaret Kolonileri Çağı’ndan bahsetmek yanlış olacaktır. Assurluların sadece bu bölgelerle ilgilenmeleri yine buralarda bulunan yeraltı kaynakları ile bağlantılı görünmektedir.

Bu nedenle sorunun doğru cevabı D şıkkıdır.

Yorumlar
  • 0 Yorum