Eski Türk Edebiyatının Kaynaklarından Şair Tezkireleri Deneme Sınavı Sorusu #983495

Aşağıdakilerden hangisi Nail Tuman'ın Tuhfe-i Nailî adlı eseri için söylenemez?


75 kaynak eserdeki bilgileri taranarak, şairlerin biyografileri alfabetik sıra ile ve sistematik olarak özetlenmiştir.

Biyografik kaynaklarda zikredilmeyen, fakat kütüphanelerde yazar tarafından tespit edilen şairler de esere alınmıştır.

Tezkirelerden elde edilen bilgiler, eleştirel bir yaklaşımla karşılaştırmalı olarak sunulmuş ve doğru olan kaydedilmiştir.

Şairlerin şiirlerinden örnek beyitlerin verilmesinin ardından, şairlerle ilgili bilgilerin alındığı kaynaklar, cilt ve sayfa numaraları belirtilerek gösterilmiştir.

Biyografilerde şairlerin meslek ve görevleri, doğum-ölüm yerleri belirtilmemiştir.


Yanıt Açıklaması:

Nail Tuman, Tuhfe-i Nailî adlı eserinde şuara tezkireleri başta olmak üzere, 75 kaynak eserdeki bilgileri tarayarak, şairlerin biyografilerini alfabetik sıra ile ve sistematik olarak özetlemiştir. Biyografilerde özellikle şairlerin ad, lakap ve mahlaslarını, meslek ve görevlerini, eserlerini, doğum ve ölüm tarihleri ile yerlerini belirtmeye özen göstermiş, biyografik kaynaklarda zikredilmeyen, fakat kütüphanelerde kendisinin tespit ettiği şairleri de eserine almıştır. Tuman, tezkire geleneğinde olmayan modern biyografi anlayışının yansıması olarak tezkirelerden elde ettiği bilgileri, eleştirel bir yaklaşımla karşılaştırmalı olarak sunmuş ve doğru olanı kaydetmiştir. Şairlerin şiirlerinden örnek beyitler zikrettikten sonra, şairlerle ilgili bilgileri aldığı kaynakları, cilt ve sayfa numaralarını belirterek göstermiştir. Doğru cevap E’dir.

Yorumlar
  • 0 Yorum