Estetik ve Sanat Felsefesi Deneme Sınavı Sorusu #648785

Estetik deneyim konusunda iki yaygın görüş bulunmaktadır. Bu görüşlerden biri biçimcilik diğeri ise bağlamcılıktır. Aşağıdakilerden hangisi bağlamcılık görüşünü yansıtan bir ifadedir?


Bir kişinin estetik deneyim yaşaması dikkatinin ilgili nesnenin renk, şekil, çizgiler, ses, yapı, kalıp gibi özelliklerine yönelmesini gerektirir.

Estetik deneyim için biçimsel özellikler tek başına yeterli olmaz, içerik son derece önemlidir. Hatta kimi durumlarda içerik biçimden çok daha önemli olabilir. İçeriğe dikkat etmek, ilgili nesneyle araya mesafe koymamaktır.

Kant’a göre nesneler yalnızca biçimlerinin algılanmalarıyla zevk uyandırdıklarında estetik deneyimler  keyifli olurlar.

Estetik deneyim nesnelerin algılanabilir olan özellikleri üzerinden değerlendirme yapmaktadır.

Estetik deneyimin nesnesi Renk, şekil, çizgiler, ses, yapı, kalıp gibi özelliklerdir.


Yanıt Açıklaması:

A,C,D,E seçeneklerindeki ifadeler estetik deneyimin biçimci bakış açısını açıklamaktadır. Bağlamcılık görüşü ise biçimciliğin tam tersidir. Estetik deneyim için biçimsel özellikler tek başına yeterli olmaz, içerik son derece önemlidir. Hatta bağlamcılara göre kimi durumlarda içerik biçimden çok daha önemli olabilir. İçeriğe dikkat etmek, ilgili nesneyle araya mesafe koymamaktır. Kişi kendi ahlaki, bilimsel, dini görüşlerini, inandıklarını bir kenara koymadan zihinsel olarak meşgul olmalıdır ki tam anlamıyla bir estetik deneyim yaşayabilsin.

Yorumlar
  • 0 Yorum