Estetik ve Sanat Felsefesi Deneme Sınavı Sorusu #1219778

Aşağıdakilerden hangisi sanatın etik değerlendirilmesinde kullanılan özerkçilik (otonomizm) görüşünün bir özelliğini ortaya koymuştur?


Ahlaki kategorilerin sanata uygulanmasının uygunsuz olduğu görüşü

Sanatın estetik değerinin ahlaki değerince belirlenmesi ya da ona indirgenmesi gerekliliğinin savunulması

Soyut varlıklarla somut varlıkların aynı özelliklere sahip olmalarının nasıl olanaklı kabul edilebileceğinin tartışılması

Bir kısım ya da tüm sanat varlıklarının soyut varlıklar olarak kabul edilmesi

Sanat yapıtlarının ortaya koyulmasında hayal gücünün şart olduğu görüşü


Yanıt Açıklaması:

Sanatla etik arasındaki ilişkiyi araştıran çalışmalar genel olarak sanatın etik eleştirisi adı altında yapılmaktadır. Sanatın etik eleştirisi, sanatın yorumlanması ve değerlendirilmesinde etik unsurların dâhil edilmesi (Peek 2005) ya da bir eserin sanatsal açıdan değerlendirilirken etik statüsü ya da değerinin dikkate alınması eleştirisidir (Giovannelli 2007: 117). Sanatın etik değerlendirmesi genel olarak iki karşıt felsefi duruşu doğurmuştur: Ahlakçılık (moralizm) ve özerkçilik (otonomizm) (estetikçilik). Ahlakçılık, sanatın estetik değerinin ahlaki değerince belirlenmesi ya da ona indirgenmesi gerektiğini savunur. Özerkçilik ya da estetikçilik ise ahlaki kategorilerin sanata uygulanmasının uygunsuz olduğu görüşündedir. Sorunun doğru cevabı “ahlaki kategorilerin sanata uygulanmasının uygunsuz olduğu görüşü” seçeneğidir. 

Yorumlar
  • 0 Yorum