Etkili Davranış Yönetimi Deneme Sınavı Sorusu #1099358

1. Uygun olmayan davranışlar, bireyin kendisine ya da başkasına zarar veren, bireyin kendisinin ya da başkasının öğrenmesini engelleyen, sosyal ilişkileri ve etkileşimi olumsuz yönde etkileyen, uzun süreli, gelişimsel ve kültürel normların dışındaki davranışlardır. 

2. Uygun olmayan davranış tanımlaması; davranışı sergileyen bireyin yaşına, gelişim düzeyine ve yetersizlik türüne göre farklılık gösterebilir.

3. Uygun olmayan davranış tanımlaması, davranışın sergilendiği bağlama ve ortama bağlı olarak değişebilir. 

Yukarıda uygun olmayan davranış tanımıyla ilgili olarak verilen bilgilerden hangisi ya da hangileri doğrudur?


Yalnız 1

1 ve 2

1 ve 3

2 ve 3

1, 2 ve 3


Yanıt Açıklaması:

Uygun olmayan davranışlar, bireyin kendisine ya da başkasına zarar veren, bireyin kendisinin ya da başkasının öğrenmesini engelleyen, sosyal ilişkileri ve etkileşimi olumsuz yönde etkileyen, uzun süreli, gelişimsel ve kültürel normların dışındaki davranışlardır. 

Uygun olmayan davranış tanımlaması; davranışı sergileyen bireyin yaşına, gelişim düzeyine ve yetersizlik türüne göre farklılık gösterebilir. Gelişimsel yetersizliği olan, zihin yetersizliği olan, otizm spektrum bozukluğu olan ya da ileri düzeyde yetersizliği olan bireyler, iletişim becerilerindeki eksiklikleri ya da sosyal gelişimdeki yetersizlikleri nedeniyle uygun olmayan davranışlar sergileme açısından risk grubundadırlar. Uygun olmayan davranış olarak nitelendirilen bazı davranışlar normal gelişim gösteren bireyler tarafından neredeyse hiç sergilenmezken, bu davranışlardan bazıları normal gelişim gösteren bireyler tarafından da yaşamın belli bir döneminde sergilenmekte ve gelişimle birlikte kendiliğinden kaybolmaktadır.

Uygun olmayan davranış tanımlaması, davranışın sergilendiği bağlama ve ortama bağlı olarak değişebilir. Örneğin, yüksek sesle şarkı söyleme evde yalnızken ya da konserdeyken kabul edilebilir bir davranış olduğu için uygun davranış olarak nitelendirilirken; otobüs ya da sinema gibi toplumsal mekânlarda kabul edilebilir olmadığı için uygun olmayan davranış olarak nitelendirilir. Davranışın
sergilendiği bağlamın ve ortamın yanı sıra davranışın sergilenme sıklığı da uygun olmayan davranışın tanımlanmasını etkileyen değişkenlerden biridir.

Yorumlar
  • 0 Yorum