Etkili Davranış Yönetimi Deneme Sınavı Sorusu #815539

Bireye kendi sözel davranışlarını kullanmak ya da kendi performansına rehberlik etmek için kendi kendine konuşma öğretimini içeren bir stratejidir. Öğretim sırasında genellikle öğretmen, akran, bireyin bakımından sorumlu kişiler ya da anne-baba gibi bireyler tarafından verilen yönergelerin, bireyin kendisi tarafından verilmesidir.

Yukarıda tanımlanan kendini yönetme stratejisi aşağıdakilerden hangisidir? 


Kendine ön uyaran verme 

Kendine yönerge verme 

Kendini izleme 

Kendini değerlendirme 

Kendini pekiştirme 


Yanıt Açıklaması:

Kendine Ön Uyaran Verme: Bireyin beklenen davranışı başlatmak üzere görsel, işitsel ya da dokunsal bir uyaranı kendisine sunması. Davranışları başlatmak için bireyin kendisine sunacağı ön uyaranlar bireyin öğrenme gereksinimlerine ve güçlüklerine dayalı olarak değişir.

Kendine Yönerge Verme: Bireye kendi sözel davranışlarını kullanmak ya da kendi performansına rehberlik etmek için kendi kendine konuşma öğretimini içeren bir stratejidir. Öğretim sırasında genellikle öğretmen, akran, bireyin bakımından sorumlu kişiler ya da anne-baba gibi bireyler tarafından verilen yönergelerin, bireyin kendisi tarafından verilmesidir.

Kendine İzleme/Kaydetme: Bireyin kendisinin hedef davranışı gerçekleştirip gerçekleştirmediğini belirlemesi ve kaydetmesidir. Kendini kaydetme, bireyin kendi davranışlarını incelemeleri ve bu davranışları önceden belirlenen ölçütlere uygun biçimde gerçekleştirip gerçekleştirmediklerini kaydetmeleri sürecinden oluşmaktadır.

Kendine Değerlendirme: Bireyin öğretim öncesinde var olan düzeyini belirlemek üzere hedef davranışı sergileyip sergilemediğini belirlemesi ya da öğretim sonunda öğretimi yapılan davranışı gerçekleştirip gerçekleştirmediğini belirlemesidir.

Kendini Pekiştirme: Bireyin belirlenen ölçütü karşılayıp karşılamadığına bağlı olarak hoşuna giden bir ödülü seçmesi ya da kendisine bir uyaran (örneğin, “Aferin bana” demesi) sunmasıdır.

Yorumlar
  • 0 Yorum