Etkili Davranış Yönetimi Deneme Sınavı Sorusu #817855

Aşağıdakilerden hangisi bakıma gereksinimi olan bireylerde kalıcılık ve genellemeyi sağlamak için bakım personeline yapılabilecek önerilerden biri olarak kabul edilemez? 


Kalıcılık ve genelleme oturumlarına geçmeden önce beceri/davranışın ediniminin sağlanmış olması

Beceri ya da davranışı doğal ortamında öğretilmesi 

Kalıcılık ve genelleme sırasında pekiştireçlerin silikleştirilmemesi 

Hedef beceri/davranışları belirlerken bireyin fiziksel, sosyal ve ruhsal durumunu göz önünde bulundurulması 

Çalışmak için işlevsel beceri ve davranışlar belirlemek


Yanıt Açıklaması:

BAKIMA GEREKSİNİMİ OLAN BİREYLERDE KALICILIK VE GENELLEMEYİ SAGˆLAMA İC¸İN BAKIM PERSONELİNE O¨NERİLER

  • Bireye kazandırmayı hedeflediğiniz beceri ya da davranışların kalıcılığının ve genellemesinin sağlanmasının en kolay yolu hedeflenen beceri ve davranışların günlük yaşamda sıklıkla kullanılan ve bireyi bağımsızlaştıracak beceri ve davranışlar olmasıdır. Bu açıdan bakıldığında çalışmak için işlevsel beceri ve davranışlar belirlemeniz akıllıca olacaktır.
  • O¨ğretmeyi hedeflediğiniz beceri ya da davranışları belirlerken bireyin fiziksel, sosyal ve ruhsal durumunu göz önünde bulundurunuz. O¨rneğin, eğer bireyin fiziksel özelliklerinin izin vermeyeceği bir beceri ya da davranışı öğretmeyi hedeflerseniz bu hem sizin hem de onun motivasyonunu düşürebilir.
  • O¨ğretmeyi hedeflediğiniz beceri ya da davranış için kalıcılık ve genelleme oturumlarına geçmeden önce mutlaka beceri ya da davranışın ediniminin sağlanmış olmasına özen gösteriniz.
  • Beceri ya da davranışı doğal ortamında öğretmek, öğretim sırasında hem davranış öncesi hem de davranış sonrası uyaranların kendiliğinden ortaya çıkmasına olanak tanır. Bu durumda hem kalıcılık hem de genelleme kolaylaşacaktır.
  • Günlük yaşamda birçok davranışın her zaman pekiştirilmediğini göz önünde bulundurarak kalıcılık ve genelleme sırasında pekiştireçlerin silikleştirilmesine özen gösteriniz.
Yorumlar
  • 0 Yorum