Etkili Davranış Yönetimi Deneme Sınavı Sorusu #817059
- Öğrenilen becerilerin doğal ortamlarda sergilenme ve başkalarından olumlu tepkiler alma olasılığını arttırır.
- Genellemeyi önemli ölçüde kolaylaştırır.
- Öğretimin verimliliğini artırır.
Yukarıdaki ifadeler hangi öğrenme aşamasının önemine işaret etmektedir?
Akıcılığın önemi |
Edinimin önem |
Kalıcılığın önemi |
Kavramanın önemi |
Genellemenin önemi |
Kalıcılığın Önemi
Kalıcılığın sağlanması hem uygulamacılar/bakım personeli hem de yetersizliği olan bireyler için oldukça önemlidir çünkü bazı becerilerin öğrenilmesi ve sürdürülmesi ilerleyen zamanlarda daha zor ve karmaşık başka becerilerin öğrenilmesi için gereklidir. Daha açık bir ifadeyle karmaşık bir becerinin öğrenilmesi için öncelikle temel düzeydeki basit becerilerin öğrenilmesi ve kalıcılığının sağlanması gerekir. Örneğin, bireyin bağımsız olarak yemek yeme becerisini öğrenmesi için kaşık/çatal kullanmayı öğrenmesi ve çatal kaşık kullanmayı unutmaması gerekmektedir.
Ayrıca öğrenilen beceri ve davranışların öğretim koşulları olmadan farklı yerlerde, farklı kişilerle ve farklı araç gereçlerle sergilenmesi için herhangi bir ipucu/yardım ve öğretim desteği olmadan gerçekleştirilmesi gerekmektedir. Kalıcılık genelleme için bir ön koşul değildir ancak genellemeyi önemli ölçüde kolaylaştırır. Yine aynı örnekten gidecek olursak kaşık/çatal kullanmayı kalıcı olarak öğrenen birey farklı özelliklerdeki (daha büyük/daha kalın vb.) çatal/kaşığı kullanmayı da daha rahat ve hızlı bir biçimde öğrenebilecektir.
Kalıcılığı önemli yapan bir diğer etmen de öğretimin verimliliğini artırmasıdır. Kalıcılık sağlanırsa uygulamacı/bakım personeli bakıma gereksinimi olan engelli bireye daha önceden öğretmiş olduğu beceri ve davranışlara geri dönmek yerine yeni be- ceri ve davranışların öğretilmesine zaman ayırabilecektir. Örneğin, el yıkama becerisi kazanıldığında ve kalıcılığı sağlandığında daha karmaşık bir beceri olan tuvalet sonrası temizlik becerisi öğretilirken el yıkama becerisine tekrar dönüş yapmaya gerek kalmayacaktır.
Son olarak öğrenilen becerilerin kalıcılığı sağlandığında doğal ortamlarda (becerinin gerçekten sergilenmesi gereken yer ve zamanlarda) sergilenme ve başkalarından olumlu tepkiler alma olasılığı artar. Örneğin, selamlaşma becerisi günlük yaşamda hemen hemen en sık kullanılan beceridir. Bu becerinin birey tarafından doğal ortamlarda kullanılıyor olması onun çevresi tarafından olumlu tepkiler almasını sağlayacaktır. Bu durumda selam verdiği insanlar da ona selam verecek olumlu ve samimi bir ilişki kurulacaktır. Karşısındaki kişilerden olumlu karşılıklar almış olan engelli birey de selam verme davranışını hem daha sık kullanacak hem de bu davranışa sahip olması onun sosyal hayatına olumlu katkılar sağlayacaktır. Bir başka örneği de öz bakım becerileri için verebiliriz. Kılık kıyafetine özen göstermeyi, temiz giyinmeyi kalıcı hâle getiren bir birey yakın çevresinde bulunan kişilerden olumlu dönütler alacaktır. Etrafındaki kişiler “kıyafetin çok yakışmış”, “bugün çok şıksın” gibi sözler söylediklerinde kişi sonraki zamanlarda da temiz ve tertipli giyinmeye çalışacaktır. Ayrıca başkaları tarafından beğenilmek kişide olumlu duyguların ortaya çıkmasına yol açacaktır. Doğal olarak ortaya çıkan bu durum kişinin bu davranışının pekiştirilmesi olasılığını arttıcaktır.
Yorumlar
- 0 Yorum