Etkili Davranış Yönetimi Deneme Sınavı Sorusu #816454

Uygulamacının yardımıyla da olsa kısmen doğru yaptıkları her davranışta bireye “harikasın, bunu cok güzel yaptın, işte bu” gibi ifadeler kullanan uygulayıcının hangi özelliğini göstermektedir?


Zamanı etkili kullanma.

Davranışları kontrol altında tutma.

Geri bildirim sunma.

Uygun davranışa karar verme.

Öğretimi kaydetme.


Yanıt Açıklaması:

Etkili uygulamacının özellikleri: Geri bildirim sunma; son olarak etkili bir uygulamacının bir özelliği de bireye tutarlı bir biçimde geri bildirim sunma olmalıdır.

Öğretimsel geri bildirim bireyin öğretim sırasındaki doğru ya da yanlış tepkilerine verilen yanıtlardır. örneğin, birey hedeflenen doğru davranışı yerine getirdiğinde sözel olarak “Harika!” demek ya da mimiklerle gülümsemek öğretimsel geribildirime örnek verilebilir. Yetersizliği olan bireyler öğrenme özellikleri gereği akranlarından daha az başarılı yaşantılara sahiptirler. Bu durum onların yaşamda daha az pekiştireç öğrenmelerini arttırmanın önemli yollarından birisi de onlara başarı duygusunu tattırmaktır. Doğru ya da sizin yardımınızla da olsa kısmen doğru yaptıkları her davranışta “harikasın, bunu çok güzel yaptın, işte bu vb.” ifadelerle onlara geri bildirim verdiğinizde hem uygun davranışları arttırmış hem de bireyde başarı duygusunun yaşanmasını sağlamış olursunuz.

Yorumlar
  • 0 Yorum