Etkili Davranış Yönetimi Deneme Sınavı Sorusu #1115664

Aşağıdakilerden hangisi sembol pekiştirme sisteminde kullanılacak sembollerin seçimi sürecinde dikkat edilmesi gerekenlerden biri değildir?


Süreçte yer alacak olan semboller güvenli olmalı ve bireye zarar vermemelidir.

Semboller dayanıklı olmalı ve uzun süreli biçimde biriktirilebilmeli, taşınabilmeli ve saklanabilmelidir.

Semboller birey tarafından kolayca erişilebilir ya da dışarıdan temin edilebilir olmamalıdır.

Semboller birey tarafından arzu ediliyor olmalıdır.

Sembol olarak istenilen bir pekiştireçle değiş-tokuş edilebilen marka, bilet, pul, jeton, gülen yüz yıldız gibi uyaranlar seçilmelidir.


Yanıt Açıklaması:

Davranışın tanımından sonra süreçte yer alacak olan semboller seçilmelidir. Semboller, kendi başına anlamı ve pekiştirici etkisi olmayan ancak istenilen şeyleri elde etmek için biriktirilebilen ve istenilen bir pekiştireçle değiş-tokuş edilebilen marka, bilet, pul, jeton, gülen yüz yıldız gibi uyaranlardır. Süreçte yer alacak olan semboller güvenli olmalı ve bireye zarar vermemelidir. Semboller dayanıklı olmalı ve uzun süreli biçimde biriktirilebilmeli, taşınabilmeli ve saklanabilmelidir. Semboller birey tarafından kolayca erişilebilir ya da dışarıdan temin edilebilir olmamalıdır. Semboller birey tarafından arzu edilmiyor olmalıdır çünkü bireyin arzu ettiği ve sahip olmaktan keyif aldığı semboller dönüştürmeyi zorlaştıracağından sistemi olumsuz biçimde etkileyecektir.

Yorumlar
  • 0 Yorum