Etkili Davranış Yönetimi Deneme Sınavı Sorusu #814756

Genellemeyi kolaylaştıran etmenlerden hangisinin örneği doğru verilmiştir?


Ortamda uyarlamalar yapmak-Örnek: Bireye çamaşır katlamayı öğretirken bir çamaşırı masa ba­şında katlamayı öğretmek yerine bireyin gardıro­bunun yanında ya da ütü yapılan ortamda çamaşır katlama becerisini çalışmak gerekir.

Davranış öncesi uyaranlarda uyarlamalar yapmak-Örnek:Bakım desteği alan ço­cukları alışveriş için her seferinde başka bir bakım personelinin farklı market ve dükkânlara götürerek alışveriş yaptırması.

Davranışta uyarlamalar yapmak-Örnek:Bireye kendi tansiyo­nunu ölçme öğretilirken farklı prensiplerle çalışan farklı aletlerden faydalanma) ve öğretimde verilen örneklerin çoğaltılması gibi uyarlamalar yapılabi­lir.

Davranış sonrası uyaranlarda uyarlamalar yapmak-Örnek:Beceri ya da davranı­şın doğal ortamlarda sık sık kullanılması, bunların bireyi daha bağımsızlaştırması ve sergilenen beceri ya da davranış sonrası bireyin çevresindekilerden pekiştireç elde etmesi de genellemeyi kolaylaştıra­caktır.

Ortamı düzenlemek- örnek: Örnek: Yiyecek hazırlama becerisi çalıştığımız bir bireyde sevdiği içerikle ha­zırlatacağımız bir sandviçi öğretim bitiminde ye­mesine izin verdiğimizde davranışın doğal sonucu olarak ortaya çıkan hazırlanmış bir sandviçin tüke­tilmesi ile doğal bir pekiştireç sağlanmış olacaktır.


Yanıt Açıklaması:

Ortamda Uyarlamalar Yapmak

Genellemeyi kolaylaştırmak için beceri ya da davranışın gerçekleştirildiği öğretim ortamlarında düzenleme ve uyarlamalar yapmamız gerekir. Or­tamda uyarlama dört biçimde yapılabilir. Bunlar aşağıda sıralanmıştır:

(a) Beceri ya da davranışı doğal ortamında gerçek­leştirmek: Öğretilen beceri ya da davranışı yapılan­dırılmış bir öğretim ortamı yerine günlük yaşamda sergileneceği ortamda öğretmektir. Örneğin, bireye çamaşır katlamayı öğretirken bir çamaşırı masa ba­şında katlamayı öğretmek yerine bireyin gardıro­bunun yanında ya da ütü yapılan ortamda çamaşır katlama becerisini çalışmak gerekir. Doğal ortam­da gerçekleştirilen bu çalışma yıkanan ve ütülenen çamaşırlarımızdan bazılarını katlamayı aynı zamanda öğretimi yapılmayan diğer çamaşır­ların katlanması becerisi için genellemede yardımcı olacaktır.

Yorumlar
  • 0 Yorum