Etkili Davranış Yönetimi Deneme Sınavı Sorusu #815773

  1. Birey için etkili bir pekiştireç belirlenir. Pekiştireç belirlenirken bireyin öncelikli olarak tercih ettikleri ya da sözel olarak hoşlandıklarını ifade ettikleri pekiştireçlere yer verilmelidir. 

  2. Hedef davranış gerçekleştirilirken kendini pekiştirme süreci için de bireye model olunur. 

  3. İhtiyaç duyulan durumlarda kendini pekiştirme öğretimi için bir özel eğitim uzmanından yardım/destek istenebilir. 

  4. Üzerinde çalışılacak olan davranış belirlenir ve belirlenen davranış hakkında bireyin anlayacağı biçimde açıklama yapılır. 

  5. Kendini pekiştirme için bireye gerçek ortamlarda uygulama yapma fırsatları verilir. Bu uygulamalar sırasında bireye destek olunarak geri bildirim sağlanır. 

  6. Birey kendini pekiştirmeyi öğrendikçe sağlanan yardım azaltılır ve zamanla tamamen ortadan kaldırılır. 

  7. Kendini pekiştirme öğretiminde kullanılacak olan form hazırlanır ve hazırlanmış olan form bireye tanıtılarak formu nasıl kullanacağı bireyin anlayabileceği biçimde açıklanır. 

Kendini pekiştirme öğretimi sırası aşağıdaki seçeneklerden hangisinde doğru olarak verilmiştir?


a - d - g - b - e - f - c 

d - a - g - b - c - f - e 

g - b - e - f - c - a - d 

b - e - f - c - a - d - g

e - b - a - d - f - c - g


Yanıt Açıklaması:

Kendini pekiştirme öğretimi kendini izleme/ kaydetme ve kendini değerlendirme stratejilerinin öğretimi sırasında izleyen biçimde gerçekleştirilebilir:

  1. İlk olarak birey için etkili bir pekiştireç belirlenir. Pekiştireç belirlenirken bireyin öncelikli olarak tercih ettikleri ya da sözel olarak hoşlandıklarını ifade ettikleri pekiştireçlere yer verilmelidir. (a) 

  2. Üzerinde çalışılacak olan davranış belirlenir ve belirlenen davranış hakkında bireyin anlayacağı biçimde açıklama yapılır. (d)

  3. Kendini pekiştirme öğretiminde kullanılacak olan form hazırlanır ve hazırlanmış olan form bireye tanıtılarak formu nasıl kullanacağı bireyin anlayabileceği biçimde açıklanır. (g)

  4. Hedef davranış gerçekleştirilirken kendini pekiştirme süreci için de bireye model olunur. (b)

  5. Kendini pekiştirme için bireye gerçek ortamlarda uygulama yapma fırsatları verilir. Bu uygulamalar sırasında bireye destek olunarak geri bildirim sağlanır. (e)

  6. Birey kendini pekiştirmeyi öğrendikçe sağlanan yardım azaltılır ve zamanla tamamen ortadan kaldırılır. (f)

  7. İhtiyaç duyulan durumlarda kendini pekiştirme öğretimi için bir özel eğitim uzmanından yardım/destek istenebilir. (c) 

Yorumlar
  • 0 Yorum