Etkili İletişim Teknikleri Deneme Sınavı Sorusu #500516

I-Çocukların dünyayı algılayıp kavramaları, bilişsel gelişim sürecine bağlıdır.
II-Bu süreçte çocuklar edilgin bir konumda değildir.
III-Çocuklar anne ve babalarını gözlemleyerek ve onlardan aldıkları olumlu ve olumsuz tepkilerden yola çıkarak cinsel rolleri öğrenirler.
IV-Çocuklar çevrelerindeki düzenli yapıları, kategorileri kavramaya çalışmakta, kendilerine kadın ve erkek etiketini yapıştırıp ona göre bir benlik geliştirmektedir.
Yukarıdaki ifadelerden hangileri, Piaget’nin bilişsel gelişim kuramını açıklayan ifadelerdir?


I ve II

I, II ve IV

II ve III

II, III ve IV

III ve IV


Yanıt Açıklaması:

Cinsel rollerin öğrenilmesinde çoğunluk ev içi görev dağılımında ve rollerin benimsenmesinde anne kız çocuk için, baba erkek çocuk için model oluşturur. Soruda verilen III. İfade bu bağlamdadır. Piaget’nin bilişsel gelişim kuramı,  toplumsal öğrenme kuramından farklı olarak, çocukların dünyayı algılayıp kavramalarının bilişsel gelişim sürecine bağlı olduğuna, dolayısıyla çocukların edilgin bir konumda olmadığına dayanmaktadır. Kurama göre, çocuklar çevrelerindeki düzenli yapıları, kategorileri kavramaya çalışmakta, bunları bir kez kavradıktan sonra da kendi benliklerini bunların içine yerleştirmekte, kendilerine kadın ve erkek etiketini yapıştırıp ona göre bir benlik geliştirmektedir. I, II ve IV. İfadeler Piaget’nin kuramını anlatmaktadır.

Yorumlar
  • 0 Yorum