Ev Endüstrisi Deneme Sınavı Sorusu #1008363

Aşağıdaki bilgilerden hangisi doğrudur?


Ev endüstrisinde küçük el sanatı mahiyetindeki kişilerin ağırlıklı çalıştıkları görülmektedir.

17.yüzyılda İngiltere ve İskoçya’da, demirden imal edilen ve mekanik bir şekilde işletilen iplik makineleri ve mekanik dokuma tezgahları keşfedilmiştir.

İplik makinesi ile el veya çıkrık ile iplik eğirenlerin yaptığı iş daha kolay, çabuk ama kötü bir şekilde yapılmıştır.

Kadınlar ve genç kızların özellikle kış aylarında şehirlerde ve köylerde yaptıkları iplik eğirme işi, iplik makineleri ve mekanik dokuma tezgahları sayesinde daha da artmıştır.

Ev endüstrisi kapsamında evlerde dokumacılıkla geçinen kişiler, geçimlerini temin etmeye çalışsalar bile sonunda pes etmişlerdir.


Yanıt Açıklaması:

Ev endüstrisinde, kadın ve çocukların ağırlıklı çalıştıkları görülmektedir. Ancak, ev endüstrisinde küçük el sanatı mahiyetindeki işlerin fabrikalarda yapılan üretimle rekabet edememesi sonucunda bu kişiler önemli güçlüklerle karşılaşmışlardır.18. yüzyılda İngiltere ve İskoçya’da, demirden imal edilen ve mekanik bir şekilde işletilen iplik makineleri ve mekanik dokuma tezgahlarının keşfi ve bunların fabrikalarda kurulmasıyla birlikte ev endüstrisi kapsamında çalışanların durumlarında kötüleşme yaşanmaya başlamıştır. Çünkü iplik makinesi ile el veya çıkrık ile iplik eğirenlerin yaptığı iş daha kolay, çabuk ve daha iyi bir şekilde yapılmıştır. Bunun sonucunda da ev endüstrisi kapsamında iplik eğirmek suretiyle geçimlerini sağlayan birçok kişi zor duruma düşmüştür. Kadınlar ve genç kızların özellikle kış aylarında şehirlerde ve köylerde yaptıkları iplik eğirme işi ortadan kalkmıştır. Ev endüstrisi kapsamında evlerde dokumacılıkla geçinen kişiler, geçimlerini temin etmeye çalışsalar bile sonunda pes etmişlerdir.

Yorumlar
  • 0 Yorum