Ev Endüstrisi Deneme Sınavı Sorusu #1008351

Aşağıdakilerden hangisi ev endüstrisinde çalışanların kayıtlarının tam olarak tutulmaması ve bunların tamamlattırılması yönünde mahallli idarelerin çok fazla çaba harcamamaları nedeniyle ortaya çıkmaktadır?                     


Ev endüstrisinde çalışanlar genellikle kanuni düzenlemelerin dışında kalmışlardır.

Çalışma şartlarının çok kötü ve ağır olması bu endüstriye yönelik düzenlemelerin yapılmasını zorunlu kılmıştır.

Düzenlemeler, ev endüstrisi kapsamında çalışanların ihtiyaçlarını karşılamaktan ne yazık ki uzak kalmıştır.

Ev endüstrisinde çalışanlara yönelik özel düzenlemelerin çok olmaması nedeniyle onlar da diğer endüstrilerde çalışanlara uygulanan kanunlara tabi olmuşlardır.

İşverenler kanuni düzenlemelerden kurtulmak amacıyla işlerinin bir kısmını evlerde yaptırmaya başlamışlardır.


Yanıt Açıklaması:

İngiltere’de ev endüstrisinde çalışanların korunmasına ve çalışma şartlarının düzenlenmesine ilişkin olarak 1901 yılında Fabrikalar ve Atölyeler Kanunu’nda yapılan değişiklikle iş müfettişleri yerine mahalli yönetim makamı tarafından evlerde çalışanların kayıtlarının tutulması ve ilgili bakanlığın özel emriyle belirlenecek işkollarındaki bütün çalışanlara bu kayıt işlemi zorunluluğu getirilmiştir. Bu tarihten sonra evde çalışanlar özel bir endüstri olarak kabul edilmiştir. Çalışma şartlarının çok kötü ve ağır olması bu endüstriye yönelik düzenlemelerin yapılmasını zorunlu kılmıştır. Çünkü gerek ücretlerin düşüklüğü gerekse iş sağlığı ve güvenliği konusunda diğer endüstrilerde çalışanlara yönelik düzenlemeler yapılarak çalışma şartları iyileştirilmeye çalışılmasına bağlı olarak işverenler kanuni düzenlemelerden kurtulmak amacıyla işlerinin bir kısmını evlerde yaptırmaya başlamışlardır. Bu nedenle de, evlerdeki endüstri nitelikli çalışmalar için kanuni düzenlemeler yapılmadığı zaman fabrikalar ve diğer işyerleri için yapılmış düzenlemeler fazla önem taşımayacaktır. Ancak yapılan bu düzenlemeler, ev endüstrisi kapsamında çalışanların ihtiyaçlarını karşılamaktan ne yazık ki uzak kalmıştır. Ev endüstrisinde çalışanlara yönelik özel düzenlemelerin çok olmaması nedeniyle onlar da diğer endüstrilerde çalışanlara uygulanan kanunlara tabi olmuşlardır. Ancak, ev endüstrisinde çalışanların kayıtlarının tam olarak tutulmaması ve bunların tamamlattırılması yönünde mahallli idarelerin çok fazla çaba harcamamaları nedeniyle ev endüstrisinde çalışanlar genellikle kanuni düzenlemelerin dışında kalmışlardır.

Yorumlar
  • 0 Yorum