Ev Endüstrisi Deneme Sınavı Sorusu #1008356

Aşağıdaki İngiltere’de ilk olarak 1890 yılında ev endüstrisi kapsamında yapılan araştırma ile ilgili bilgilerden hangisi doğrudur?


Lordlar Kamarası üyelerinden seçilen on kişi ile yapılmıştır.

Araştırmanın sonucunda komitenin tavsiyeleri üzerinde 1894 yılında Atölyeler ve Fabrikalar Kanunu  çıkarılmıştır.

Atölyeler ve Fabrikalar Kanunu’nda m.29’ye göre işverenler, ev endüstrisi kapsamında iş yaptırdıkları kişilerin bir listesini tutmak zorundadırlar.

1895 yılına kadar işverenlerin iş yaptırdıkları kişilerin listesini müfettişlere gönderme zorunluluğu bulunmuyordu.

İşverenler tarafından verem hastası insanların yaşadığı yerlerde giyecek imali, temizlenmesi veya tamir edilmesi gibi işlerin yapılmasına izin verilmesi durumunda da işverenler cezalandırılacaklardır.


Yanıt Açıklaması:

İngiltere’de Lordlar Kamarası üyelerinden seçilen bir komite, ilk olarak 1890 yılında ev endüstrisi kapsamında evde yapılan çalışmaları hedefleyerek yetersiz ücret, uzun çalışma süreleri ve sağlıksız çalışma koşullarıyla ilgili bir araştırma yapmışlardır.  Araştırmanın sonucunda komitenin tavsiyeleri üzerinde 1891 yılında Atölyeler ve Fabrikalar Kanunu  çıkarılmıştır.  Bu Kanunda m.27’ye göre işverenler, ev endüstrisi kapsamında iş yaptırdıkları kişilerin bir listesini tutmak zorundadırlar. 1895 yılına kadar işverenlerin bu listeyi müfettişlere gönderme zorunluluğu bulunmuyordu. Ancak, bu tarihten sonra listenin müfettişlere gönderilmesi zorunluluğu getirilmesinin yanı sıra çalışanların sağlığını tehlikeye sokacak yerlerde çalışmalarına izin verilmesi durumunda işverenlerin cezalandırılması da kabul edilmiştir. İşverenler tarafından kızıl ve çiçek hastası insanların yaşadığı yerlerde giyecek imali, temizlenmesi veya tamir edilmesi gibi işlerin yapılmasına izin verilmesi durumunda da işverenler cezalandırılacaklardır.

Yorumlar
  • 0 Yorum