Ev Endüstrisi Deneme Sınavı Sorusu #895667

 ILO’nun yaptığı tanıma göre evde çalışma, evde çalışan olarak ifade edilebilecek ulusal kanunlar, yönetmelikler veya mahkeme kararlar ıaltında bağımsız çalışan olarak dikkate alınması için gerekli özerklik ve ekonomik bağımsızlığa sahip olmayan kişi tarafından aşağıdakilerden hangisi veya hangileri doğrudur?

I. kendi evinde veya işverenin işyeri dışında kendi seçtiği diğer yerlerde yapılan çalışmalardır.

II. Ücret karşılığında yapılan çalışmalardır.

III. donanım, malzeme veya kullanılan diğer girdilerin kimin tarafından sağlandığına bakılmaksızınişveren tarafından belirlenen mal veya hizmetin üretimi için yapılan çalışmadır.


Yalnız I

I ve II

II ve III

I ve III

I, II ve III


Yanıt Açıklaması:

UluslararasıÇalışma Örgütü’nün (International Labour Organization-ILO) 1996 yılında kabul ettiği177 sayılıEvde Çalışma Sözleşmesi ve 184 sayılıEvde Çalışma Tavsiye Kararı’nda evde çalışmanın tanımıyapılmıştır. ILO’nun yaptığıtanıma göre evde çalışma, evde çalışan olarak ifade edilebilecekulusal kanunlar, yönetmelikler veya mahkeme kararlarıaltında bağımsız çalışan olarak dikkate alınmasıiçin gerekli özerklik ve ekonomik bağımsızlığa sahip olmayan kişi tarafından

•kendi evinde veya işverenin işyeri dışında kendi seçtiği diğer yerlerde,

•ücret karşılığında,

•donanım, malzeme veya kullanılan diğer girdilerin kimin tarafından sağlandığına bakılmaksızınişveren tarafından belirlenen mal veya hizmetin üretimi için yapılan çalışmadır (m.1/a).

Yorumlar
  • 0 Yorum