Ev Endüstrisi Deneme Sınavı Sorusu #979659

I. Kayıt dışı ekonomide yer alan işletmelerin reel sektördeki işletmelerin rakibi değil, alıcısı olmaları

II. Boyut çeşitliliğini de göz önünde tutarak, reel sektördeki işletmelerin taşeronları olmaları

III. Kayıt dışı ekonominin genişlemesinin salt formel ekonominin işgücünü emme yeteneğine bağlı olması

Yukarıdakilerden hangisi/hangileri kayıtdışı ekonominin formel ekonominin tamamlayıcısı olarak kabul edilmesinde etkin olan temel özelliklerdendir?


Yalnız I

Yalnız II

I ve II

II ve III

I, II ve III


Yanıt Açıklaması:

Kadınlar ve çocuklar başta olmak üzere, belirli kayıt dışı çalışanlar küresel üretim sistemlerine ucuz işgücü olarak katılırken, bu tür ekonomi formel ekonominin tamamlayıcısı olarak kabul edilmektedir. Bu tamamlayıcılık iki temel özellik taşımaktadır. Bunlardan ilki, kayıt dışı ekonomide yer alan işletmelerin reel sektördeki işletmelerin rakibi değil, alıcısı olmalarıdır.

İkinci özellik ise, boyut çeşitliliğini de göz önünde tutarak, reel sektördeki işletmelerin taşeronları olmalarıdır. Bu anlamda, reel sektör işletmeleri kayıt dışı istihdam edilenleri çalışma koşullarının sorumluluğunu üstlenmeden karşılaştırmalı üstünlük elde etmektedir. Bunu da, isgücü piyasalarının karşılıklı bağımlılığı çerçevesinde taşeronluğa başvurarak talep ve teknolojideki değişimlere kısa sürede ve ek bir bedel ödemeksizin uyum sağlayarak başarmaktadırlar. O¨yleyse, kayıt dışı ekonominin genişlemesi salt formel ekonominin işgücünü emme yeteneğine değil, aynı zamanda benimsenen doğal eğilime de bağlıdır.

Doğru cevap C seçeneğidir.

Yorumlar
  • 0 Yorum