Felsefe Deneme Sınavı Sorusu #583983

Şıklardan hangisi felsefenin kurucu boyutunu dile getirir?


Doğru olduğu apaçık bir biçimde bilinmeyen hiçbir şeyi doğru kabul etmemek gerekir.

Tek tek malumat ya da bilgi parçaları bir araya getirilirken onlara bir şekilde kazanmış olduğu birtakım açıklayıcı yapılar, kucaklayıcı paradigmalar veya temsil şemaları üzerinden anlam yüklenir.

Felsefe hatalı anlam içeriklerini veya neye hizmet ettiğini gösterdiği kavram ve teorilere yüklenmesi gereken yeni anlam ufuklarına işaret eder.

Bilgi, tarihsel süreç içinde oluşturulup tanımlanmıştır. Nesnel, tarafsız ve evrensel olma iddiasıyla ortaya konan bütün bilgi iddiaları gerçekte belli bir iktidar formunu tesis etme zemini üzerinde yükselir.

Kavramsal bulanıklık ya da karışıklık sadece entelektüel yönden değil fakat eylem yönünden de kargaşaya yol açar.


Yanıt Açıklaması:

Felsefenin kurucu veya bütünleştirici boyutu aslında, insanın zihninin bilişsel gelişiminin veya aklın bir hedefe yönelimli çalışmasının bir sonucu olarak ortaya çıkar. Gerçekten de insan zihni sadece birtakım izlenim veya deneyimsel verileri pasif bir şekilde almakla kalmayıp, onlara yapı kazandırarak anlam yükler. O, tek tek malumat ya da bilgi parçalarını bir araya getirirken onlara bir şekilde kazanmış olduğu birtakım açıklayıcı yapılar, kucaklayıcı paradigmalar veya temsil şemaları üzerinden anlam yükler. Bu, insanın dünyayı anlamlandırıp açıklayabilmesinin en önemli yolunu meydana getirir ve ona varlığın veya hakikatin tümünü anlamlandırma imkânı verecek teoriler temin eder. A şıkkı analitik boyutunu, C ve D eleştirel boyutunu ifade eder.

Yorumlar
  • 0 Yorum