Felsefe Deneme Sınavı Sorusu #589924

Aşağıdakilerden hangisi Feyerabend'in savunduğu görüşlerden biridir?


Bilimi ve bilimin geliştirmiş olduğu ürünleri efsane ya da metafizik benzeri bilim olmayan alan ya da disiplinlerden ayıracak sabit bir yöntem geliştirmek mümkündür.

Bilim adamı, bilimde ilerleme kaydetmek durumundaysa eğer, hiçbiryöntem kuralını ihlal etmemelidir.

Değişmez ve standart bir bilimsel yöntem, bilimin ilerlemesini veya bilimsel bilginin gelişmesini yöneten yararlı metodolojik kurallar vardır.

İyi bilim standart bir mantıksal yöntemle iş görür.

Bilim için bir yöntem belirleyen her çaba hastalıklı bir muhafazakârlıktır.


Yanıt Açıklaması:

Feyerabend, bilimi ve bilimin geliştirmiş olduğu ürünleri efsane ya da metafizik benzeri bilim olmayan alan ya da disiplinlerden ayıracak sabit bir yöntem geliştirmenin imkânsız olduğunu öne sürmekle kalmaz. Fakat bilim adamının, bilimde ilerleme kaydetmek durumundaysa eğer, her tür yöntem kuralını ihlal etmesi gerektiğini belirtir. Başka bir deyişle, Feyerabend bilim için bir yöntem belirleyen her çabayı hastalıklı bir muhafazakârlık olarak değerlendirir.Metodolojik kuralların bilimsel başarıya katkıda bulunmadığı tezini savunmak için de iyi bilimin standart bir mantıksal yöntemle iş gördüğü iddiasını geçersiz kılan karşı örnekler bulur. Değişmez ve standart bir bilimsel yöntem, bilimin ilerlemesini veya bilimsel bilginin gelişmesini yöneten yararlı metodolojik kurallar yoktur.

Yorumlar
  • 0 Yorum