Felsefe Deneme Sınavı Sorusu #545486

Metafiziğin felsefe ile ilgisi nedir?


“Kimin yönetmesi gerektiği” ya da “en iyi yönetim şeklinin ne olduğu” sorusu veya problemi ile ilgisi.

Metafizik, felsefenin varlıkla ilgili olan alt dalına karşılık gelir.Özellikle ontolojik yönüyle ele alındığında, metafizik, varlığın neden meydana geldiğini sorar, gerçekten var olanın ne olduğunu belirlemeye çalışır.

Politik düzenin, devlet veya siyasal iktidarın hangi değer üzerine inşa edilmesi gerektiği konusunu irdeler.

Metafizik söz konusu evrensel konu ve problemleri yanında, çağdan çağa değişen konu ve problemlerine örnek olarak bu kez söz gelimi ahlak-siyaset ilişkisini sorgular.

Eşitlik, özgürlük, adalet, ihtiyaçlar, kamusal çıkar, haklar benzeri kavramları tatmin edici bir tarzda analiz etmek, onlara ilişkin olarak açık ve tutarlı bir yorum ortaya koymak olduğu söylenebilir.


Yanıt Açıklaması:

Metafizik, varlığın neden meydana geldiğini sorar, gerçekten var olanın ne olduğunu belirlemeye çalışır. Bu sorgulama ve belirleme, aynıyla siyaset felsefesinin kendisi veya onun metafiziksel boyutu için de söz konusu olur. Bu açıdan bakıldığında, siyaset filozoflarının bireyin statüsü veya politik açıdan gerçekten var olanın birey mi yoksa grup, cemaat veya topluluk mu olduğu konusunda birbirlerinden ayrıldıklarını söylemek doğru olur.

Yorumlar
  • 0 Yorum