Film ve Video Kültürü Deneme Sınavı Sorusu #882735

Popüler Türk sineması ile ilgili aşağıdakilerden hangisi söylenemez?


Filmlerimizin Almanya’daki pazar gücünü keşfeden ilk dağıtım şirketi hem Türk hem de Alman sinema seyircisini salonlara çekmeyi başaran Hollywood devlerinden Warner Bros. olmuştur

Warner Bros., Almanya’da salon başına en iyi iş yapan filmlere verilen Bogey ödülünü almış, Deli Yürek: Bumerang, Asmalı Konak ve 335 bin kişi tarafından izlenen Hababam Sınıfı Askerde (Ferdi Eğilmez, 2004) adlı yerli yapımlar, Almanya’da salon başına en çok kazanan filmler olmuşlardır.

Bu başarı, Türkiye’de film endüstrisinin ayakta kalabilmesine ve var olan canlı ortamın sürmesine de katkıda bulunmuştur.

Günümüzde, Türkiye’de çekilen sinema filmi ve dizilerin dünyanın yaklaşık 50 ülkesine ihraç edildiği ifade edilmektedir.

Almanya’da 2001 yılında kurulan Maxximum Film Und Kunst adlı dağıtım şirketi, bunun üzerine Almanya, Belçika, Avusturya, Hollanda, İsviçre, Fransa, Danimarka ve İngiltere’de 450 salonla, Türk filmlerinin gösterimi için anlaşma gerçekleştirmiştir.


Yanıt Açıklaması:

Doğru cevap B'dir. Filmlerimizin Almanya’daki pazar gücünü keşfeden ilk dağıtım şirketi, Propaganda (Sinan Çetin, 1999), Güle Güle (Zeki Ökten, 1999) ve Komser Şekspir (Sinan Çetin, 2001) gibi filmlerle hem Türk hem de Alman sinema seyircisini salonlara çekmeyi başaran Hollywood devlerinden Warner Bros. olmuştur. Hemen sonra, Almanya’da 2001 yılında kurulan Maxximum Film Und Kunst adlı dağıtım şirketi, kısa süreder dağıtım ağını genişletmiştir. Örneğin, Deli Yürek: Bumerang (Osman Sınav, 2001) adlı 70’ten fazla şehirde toplam 150 sinemada gösterilmiş, 35 kopya ile gösterime giren Asmalı Konak (Abdullah Oğuz, 2003) ise 220 binden fazla kişi tarafından izlenmiştir. Şirket, bunun üzerine Almanya, Belçika, Avusturya, Hollanda, İsviçre, Fransa, Danimarka ve İngiltere’de 450 salonla, Türk filmlerinin gösterimi için anlaşma gerçekleştirmiştir. Şirketin dağıttığı üç film, Almanya’da salon başına en iyi iş yapan filmlere verilen Bogey ödülünü almış, Deli Yürek: Bumerang, Asmalı Konak ve 335 bin kişi tarafından izlenen Hababam Sınıfı Askerde (Ferdi Eğilmez, 2004) adlı yerli yapımlar, Almanya’da salon başına en çok kazanan filmler olmuşlardır. Bu başarı, Türkiye’de film endüstrisinin ayakta kalabilmesine ve var olan canlı ortamın sürmesine de katkıda bulunmuştur. Günümüzde, Türkiye’de çekilen sinema filmi ve dizilerin dünyanın yaklaşık 50 ülkesine ihraç edildiği ifade edilmektedir.

Yorumlar
  • 0 Yorum