Finansal Ekonomi Deneme Sınavı Sorusu #1288582

Aşağıdakilerden hangisi faiz oranlarının farklılığını açıklamak amacıyla kullandığımız faiz oranlarının yapısı kapsamında etkili olan değişkenlerden biri değildir?


Risk

Vade

Vergi Ayrıcalıkları

Likidite

Getiri


Yanıt Açıklaması:

Oysa uygulamaya baktığımızda ekonomide farklı faiz oranları ile karşılaşmaktayız. Bilindiği gibi piyasada farklı finansal işlem ve finansal varlıklar bulunmakta ve bunlar farklı faiz oranları- na sahip olmaktadır.

Faiz oranlarının farklılığı faiz oranlarının yapısı olarak analiz edilmektedir. Faiz oranlarının yapısı; finansal varlıkların sahip oldukları risk, vade, vergi ayrıcalıkları ve likidite gibi özelliklerinin faiz oranına nasıl yansıdığının incelenmesidir. Finansal varlıkların taşıdıkları özellikler farklı olduğu için denge faiz oranları birbirinden farklıdır. Risk, vade, vergi ayrıcalıkları ve likidite özellikleri aynı olan finansal varlıkların faiz oranları aynıdır. Finansal varlıkların bu özellikleri farklılaştıkça, faiz oranları da farklı olmaktadır.

Ünitemizin başında açıkladığımız gibi; Tasarruf yapanlar yaptıkları tasarruflar karşılığında, tüketimden vazgeçmenin bedeli olarak faiz geliri elde ederler. Bu da onların servet birikimleri üzerinde olumlu etki yaratmaktadır. Bir diğer ifadeyle getiri faiz oranın kavramının içerisinde yer almaktadır. 

Yorumlar
  • 0 Yorum