Finansal Yönetim 2 Deneme Sınavı Sorusu #959677

I. Ağırlıklı ortalama sermaye maliyeti işletmenin toplam sermaye maliyetini gösterir. 
II. Ağırlıklı ortalama sermaye maliyeti işletmenin kullandığı çeşitli borç ve öz kaynak yatırımcılarının tahsis ettikleri fonlar karşılığında bekledikleri getirilerin ağırlıklı ortalaması alınarak hesaplanır.
III. Sermaye bütçelemesinde, ağırlıklı ortalama sermaye maliyeti kullanılabilmesi için işletmenin mevcut değerleme ilişkilerini etkilemeyecek yatırım projelerini uyguluyor olduğu kabul edilir.
IV. Ağırlıklı ortalama sermaye maliyetinin kullanılabilmesi için bir diğer varsayım işletmenin var olan faaliyetleri ile aynı sistematik riske sahip yatırım projelerini değerlendirmesidir.

Ağırlıklı ortalama sermaye maliyeti ile ilgili yukarıdaki bilgilerden hangileri doğrudur?


I ve II

II ve III

I ve III

I, II ve III

I, II, III ve IV


Yanıt Açıklaması:

Ağırlıklı ortalama sermaye maliyeti (AOSM) işletmenin sermaye maliyetini gösterir ve işletmenin kullandığı çeşitli borç ve öz kaynak yatırımcılarının tahsis ettikleri fonlar karşılığında bekledikleri getirilerin ağırlıklı ortalaması alınarak hesaplanır.

Sermaye maliyeti gerçekte yatırımın riskine bağlıdır. Sermaye bütçelemesinde, ağırlıklı ortalama sermaye maliyeti kullanılabilmesi için işletmenin mevcut değerleme ilişkilerini etkilemeyecek yatırım projelerini uyguluyor olduğu kabul edilir. Örneğin, yatırım projelerinin finansman şeklinin cari sermaye yapısını değiştirmeyeceği varsayımına dayanarak ağırlıklı ortalama sermaye maliyeti esas alınabilir. Uzun vadede hedef sermaye yapısında önemli değişiklikler olmuyorsa sadece kısa vadedeki sapmaların olması bu varsayımı etkilemeyecektir. Ağırlıklı ortalama sermaye maliyetinin kullanılabilmesi için bir diğer varsayım işletmenin var olan faaliyetleri ile aynı sistematik riske sahip yatırım projelerini değerlendirmesidir. Küçük ölçekli ve yenileme yatırımlarında bu varsayımlar sağlanabilse de ürün geliştirme amaçlı büyük ölçekli yatırımlar için geçerli olması mümkün değildir. Yine de, riskliliği farklı yatırımların değerlendirmesinde, ağırlıklı ortalama sermaye maliyeti işletme yatırımlarının ortalama riskini gösterdiği için iyi bir başlangıç noktası olabilir. Her yatırım için uygun değildir; ancak yatırımların göreceli riskini dikkate alarak pozitif veya negatif yönde uyarlama değişiklikler yapılabilir. Ağırlıklı ortalama sermaye maliyeti işletmenin toplam sermaye maliyetini gösterir. Bu nedenle ağırlıklı ortalama sermaye maliyeti işletme değeri hesaplanırken gelecekte beklenen faaliyetlerden işletmeye nakit akımlarının iskonto edilmesinde kullanılır.

Yorumlar
  • 0 Yorum