Finansal Yönetim Deneme Sınavı Sorusu #1399345

Aşağıdaki seçeneklerden hangisi sermaye maliyeti kavramıyla ilgili yanlış bir bilgidir?


Borçlar için ödenen faizler gider olarak düşürülebilmektedir.

Borcun işletmeye olan maliyetinin vergi etkisi de göz önünde tutularak hesaplanması gerekmektedir.

Sermaye maliyeti hesaplanırken ihraç giderleri de hesaba katılmalıdır.

Sermaye maliyeti hesaplanırken, işletme riskinin, kâr dağıtım politikasının ve sermaye yapısının değişmeyeceği varsayılmaktadır.

İşletmelerin finansman kaynakları içinde borçlar yer almaz.


Yanıt Açıklaması:

Eğer bir işletmenin finansmanı tümüyle hisse senetleriyle sağlanmışsa hissedarlar
bütün varlıkların sahibidirler ve bütün nakit akışları üzerinde hakları vardır. Bu durumda hissedarların hisse senetlerinden bekledikleri getiri oranı, işletme için sermaye maliyetini oluşturur. Ancak gerçek hayatta %100 özkaynak ile finanse edilmiş işletme bulmak oldukça güçtür. İşletmelerin finansman kaynakları içinde borçlar da yer almaktadır. Bu durumda borç verenler de verdikleri borç karşılığında getiri beklemektedirler. İşletmeye sermaye sağlayanların işletmeden bekledikleri getiri oranları işletme için maliyet demektir. Ancak borçlar için ödenen faizler gider olarak düşülebilmekte ve vergi tasarrufu sağlamaktadır. Borcun işletmeye olan maliyetinin vergi etkisi de göz önünde tutularak hesaplanması gerekmektedir. Buna göre sermaye maliyeti; borç ve özkaynak maliyetlerinin ağırlıklı ortalamasıdır. Yani yatırımcıların işletmeden ne kadar getiri istedi¤inin bir ölçütüdür. Bir başka tanıma göre sermaye maliyeti; işletmenin finansman kaynağından sağladığı net nakit girişini, bu kaynağı kullanmanın neden olacağı nakit çıkışlarının bugünkü değerine eşitleyen iskonto oranıdır.
Sermaye maliyeti, işletmenin yaptığı yatırımların finansman› için kullandığı uzun dönemli kaynakların maliyetidir. Doğru cevap E seçeneğidir.

Yorumlar
  • 0 Yorum