Fiziksel Rehabilitasyon Deneme Sınavı Sorusu #745852

Yaşlanma süreciyle birlikte renkleri algılama, fark etme ve ayırt etme becerileri azalmaya başlamaktadır. Aşağıdakilerden hangisi yaşlı bireylerde renkleri ayırt etmede yapılması gereken müdahalelerden birisi değildir?


Yaşlı bireylerde sıcak renkler kullanmak, özellikle yaşam alanında sakinliği ve huzuru sağlamak için tercih edilebilir.

Daha uzun dalga boylu renkler olan kırmızı, sarı ve turuncu renkleri ayrıştırabilmeleri daha kolay olup yaşlı bireyler için arka plan zıtlığına karşı odak noktası olarak bu renkler kullanılmalıdır.

Zıt parlak sarı, kırmızı, turuncu ile soğuk mavi, yeşil ve eflatun renkler derinlik algısı kaybı ile ilişkili güçlükleri azaltmaya yardımcı olabilir.

Koyu renkli mobilyaların olduğu yerde koyu renkli duvar kullanılmamalıdır.

Koyu renkli mobilyaların olduğu yerde koyu renkli kapılar kullanılmamalıdır.


Yanıt Açıklaması:

Renk; yaşlanma süreciyle birlikte renkleri algılama, fark etme ve ayırt etme becerileri azalmaya başlamaktadır. Bu becerilerin yaşlı bireylerde yetersizlik göstermeye başlamasının nedenleri, retinadaki kon (cones), bipolar ve ganglion hücrelerinde değişimlerdir. Yaşla birlikte lens kalınlaştıkça ve sarı renge dönüştükçe dalga boyu daha kısa olan renklere karşı hassasiyet azalmaktadır. Özellikle mavi, yeşil ve mor renkleri ayırt etme becerisi azalmaktadır. Hafif pastel renkleri ve tek renkleri ayırt etmek yaşlı bireylerde güç olabilir. Bu nedenle yaşlı bireylerde renkleri ayırt etmede bazı müdahalelere gereksinim vardır:
-Koyu renkli mobilyaların olduğu yerde koyu renkli duvar ve kapı rengi kullanılmamalıdır.
- Daha uzun dalga boylu renkler olan kırmızı, sarı ve turuncu renkleri ayrıştırabilmeleri daha kolay olup yaşlı bireyler için arka plan zıtlığına karşı odak noktası olarak bu renkler kullanılmalıdır. Örneğin; arka fon soluk mavi üzerine turuncu renkli mobilya kullanımı.
-Yaşlı bireylerde daha soğuk renkleri kullanmak, özellikle yaşam alanında sakinliği ve huzuru sağlamak için tercih edilebilir. Örneğin; banyoda mavi tonların kullanılması.
- Zıt parlak sarı, kırmızı, turuncu ile soğuk mavi, yeşil ve eflatun renkler derinlik algısı kaybı ile ilişkili güçlükleri azaltmaya yardımcı olabilir. 

Yorumlar
  • 0 Yorum