Fiziksel Rehabilitasyon Deneme Sınavı Sorusu #758385

Aşağıdakilerden hangisi yaşlı bireyler için belirlenen fiziksel performansa yönelik hedeflerin niteliklerinden birisidir?


Gerçekçi olmalıdır

Üst düzey hedefler belirlenmelidir

Basit olmalıdır

Zaman bağlamında bir hedef içermesine gerek yoktur.

Sadece kısa süreli başarıları kapsamalıdır


Yanıt Açıklaması:

-Gerçekçi olmalıdır; yaşlı birey için elde edilebilecek bir hedef gösterilmektedir. Örneğin aralıksız 15 dakika boyunca yürüyebilmesi.
-Ayrıntılı ve ölçülebilir olmalıdır; yaşlı birey için bir üst basamakta verilen örnek hedef belirli bir harekete özgü olmalıdır ve aynı zamanda verilen süre boyunca ne kadar yürüdüğü takip edilebilmelidir. Örneğin; yaşlı birey huzurevinin 30 metre uzunluğundaki koridorunda 15 dakika boyunca 10 defa gidip geldi. Yani 15 dakika boyunca 300 metre yürüyüş yaptığı kolayca hesaplanarak ölçümü yapılabildi.
-Zaman bağlamında bir hedef de içermelidir; hedef kısa ve uzun süreli beceri veya başarıları da kapsamalıdır. Örneğin programa başladıktan 2 ay sonra aralıksız 10 dakika boyunca yürüyebilecek, programa başladıktan 12 ay sonra 30 dakika boyunca yürüyebilecek.
-Hedef değişen çevresel koşullara ayak uydurmalıdır; yaşlı bireylerin de değişebilen sağlık koşulları nedeniyle konulan hedefler değişen sağlık koşulları veya diğer değişkenlere göre yeniden düzenlenmeli ve belirlenmelidir.

Yorumlar
  • 0 Yorum