Gastronomi Tarihi Deneme Sınavı Sorusu #502894

Çatalhöyük’ün beslenmedeki önemini ortaya koymak için arkeobotanik, arkeozoolojik ve etnoarkeolojik bazı incelemeler yapılmış, bunun sonunda da Çatalhöyük flora ve faunasına ilişkin önemli bilgilere ulaşılmıştır. Aşağıdakilerden hangisi bu bilgilerden dolaylı olarak çıkarılamaz?


Çatalhöyük’te beslenme adına keşfedilebilecek herhangi bir bilgi kalmamıştır

Hititler gelmeden önce Anadolu, kültürel açıdan belirli bir olgunluğa erişmiştir.

O dönem insanının farklı besin maddelerine yönelmesinde, bazı besin maddeleri karşısındaki biyolojik durumları etkili olmuştur.

Besinleri pişirmede kullanılan araçlara beslenme dışında sosyolojik anlamlar da yüklenmiştir.

Yapılan tüm araştırmalara rağmen henüz doğruluğu kanıtlanamayan bilgiler de söz konusudur.


Yanıt Açıklaması:

Hititler Anadolu’ya geldiklerinde, yaşamanın zorluklarını ve kolaylıklarını bilen, bölgeyi iyi tanıyan dolayısıyla belirli bir kültürel olgunluğa erişmiş bir toplulukla karşılaşmıştır. O dönem insanında laktoz intoleransı olarak adlandırılan ve sindirim sistemi ile süt arasındaki biyolojik hassasiyeti nitelendiren durum, peynir ve yoğurt gibi besin maddelerinin tüketilmeye başlanmasında etkili olmuştur. Besinleri pişirmede kullandıkları ocak ve fırın yalnızca işlevsel faydasıyla değil sosyalleşme, ev içi kültür ve yerleşik yaşama arasındaki bağları temsil etmesiyle de dikkat çekmektedir. Çatalhöyük’te yapılan arkeobotanik, arkeozoolojik ve etnoarkeolojik incelemelere rağmen hala netleşmemiş bilgiler de bulunmaktadır. Örneğin ardıç, sumak, kapari gibi bitkileri bilinçli şekilde toplayıp toplamadıkları ya da mayalı ekmek teknolojisini bilip bilmedikleri konuları henüz kesinlik kazanmamıştır. Bu nedenle beslenme adına hala keşfedilebilecek bilgiler vardır.

Yorumlar
  • 0 Yorum