Gastronomi Ve Medya Deneme Sınavı Sorusu #1143446

Aşağıdakilerden hangisinde gastronomi doğrudan filmlerde yer almaktadır?


İtiraf

In The Mood For Love

Karşı Pencere

Lunchbox

Ratatouille


Yanıt Açıklaması:

Gastronominin, yeme içme kültürüne dair sahnelerin filmlerde yer almasının neredeyse kaçınılmaz olduğu görülmektedir. Bunun yanı sıra yakın denebilecek bir dönemden bu yana teması tamamen gastronomi üzerine kurulu filmler de sıklıkla çekilmeye ve izleyici ile buluşmaya başlamıştır. Bu filmleri daha önce üzerinde durduğumuz filmlerden ayıran ise baştan sona konunun yemek yapma, restoran sahibi olma, şef ya da aşçı olma üzerine olmasıdır. Başka deyişle, yemek a^deta bir karakter gibi filmin başrolünde yer alır.

Bu filmlerden bazıları daha çok yemek pişiren kişiye odaklanır. O¨rneğin, 2009 yılında Nora Epron tarafından senaryosu yazılan ve Yönetilen Julie& Julia filmi bu tür filmlere iyi bir örnek oluşturur. Gerçek bir öyküye dayanan filmde Julia Child’ın ünlü bir aşçı oluş sürecinin yanı sıra yıllar sonra ona öykünerek, blog yazarlığından aşçılığa merak salan

Julie’nin hika^yesi anlatılır. Bu iki karakterin profesyonelleşme süreci anlatılırken, mutfak en önemli meka^n, yemek ise bu karakterler kadar önemli bir öge olarak filmdeki yerini alır. Benzer biçimde 1996 yapımı Yönetmenliğini Cambell Scott veStanley Tucci’nin yaptığı Big Night filminin gastronomi konulu filmler arasında ilk sıralarda yer aldığı söylenebilir. Filmde olaylar Amerika Birleşik Devletleri’ne 1950’li yıllarda göç etmiş iki kardeşin etrafında gelişmektedir. Zor koşullarda, bankadan borç alarak işlettikleri restoranı yenileyen kardeşler, yemeklerinin kalitesi çok iyi olmasına karşın müşteri çekememektedirler. Filmde bu sorunun üstesinden gelmek için özel bir gece düzenlenir. Bu gece için yapılan hazırlıklarda yemek başroldedir. Yakın plan çekimlerde sunuma hazır yemeklerin görüntüleri yer alır ve filmin bütünü bu konuya odaklanır. Bella Martha (2001), Comme un chef (2012), Chef (2014) hatta animasyon bir yapım olan Ratatouille (2007) yemek yapan kişiye odaklanan filmlerdir.

Yorumlar
  • 0 Yorum